Zoran Milanović stigao u BiH i iz Usore poručio: Hrvatski član u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je simbolika za Hrvate

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u Općini Usora gdje je odao počast poginulim braniteljima 110. brigade HVO-a Usora te se obratio prisutnima.

Milanović je u obraćanju prisutnima govorio o ljepotama Usore i kraja u koji je došao te da nije čuo za ovo mjesto prije 1991. godine.

Također, kazao je kako nije želio izazvati negodovanja prilikom svoje posjete BiH i odlikovanjima u Derventi.

Danas je naglasio i da nije želio govoriti o Izbornom zakonu BiH i predstavljanju hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, ali da se na to referisao nakon obraćanja predsjednika HDZ ZDK Ive Tadića.

“Nisam htio isticati to pitanje o predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH, a po meni, to je najbolji simbolički dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se nekada drsko odriče.

Oni mogu bilo gdje, imaju Hrvatsku, evropsku putovnicu, a to je samo insistiranje na simboličnom položaju člana ili članice Predsjedništva, kojeg bira hrvatski narod, a koji će taj narod i BiH predstavljati.

Moramo se pitati zašto Hrvati insistiraju na nečemu što ne nosi fondove i milione.

To je stvar časti i ponosa.

To mi iz iskustva, govori, da je Hrvatima stalo do države i da žele biti predstavljeni na dostojanstven način”, kazao je Milanović – prenosi Klix.ba.

Kaže da se time govori da su svi spremni živjeti zajedno i da se do uspjeha može doći kompromisom.

“To pokušavamo izgraditi, nekada sa više ili manje uspjeha, ali neću odustati, tako mi svega”, zaključio je Milanović.

Njegov govor je nagrađen velikim aplauzom, a potom su uslijedila dodjele zahvalnica i odlikovanja ljudima koji su pomogli i svojim radom unaprijedili razvoj općine Usora.

U Usori su danas prisustvovali i članovi kabineta Milanovića, Krešimir Zubak, predsjednik HDZ ZDK Ivo Tadić, ministri u ZDK Tanja Radoš-Kosić, Zlatko Jelić i Adnan Sirovica, Mirko Rončević.

Prisutni su bili i načelnici općina Žepče, Posušje, Domaljevac-Šamac, predsjednici GO i OO HDZ, Ermin čehić, direktor za NIR KB Zenica, predstavnici općina Usora, tešanjske bolnice i brojni drugi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.