in ,

Američki ambasador Eric Nelson upozorio na sankcije za bh. političare

Američki ambasador u BiH je bio jasan

Američki ambasador Eric Nelson upozorio na sankcije za bh. političare.

Nakon objave američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona da bh. politički lideri koji prosperitet građana i zemlje stavljaju iza vlastitog bogaćenja moraju biti spremni da se suoče s posljedicama, podijeljena su mišljenja analitičara.

Jedni kažu da su sankcije jedini način da se dopre do svijesti nosilaca vlasti, dok drugi tvrde da je rješenje isključivo u rukama građana BiH.

Američki ambasador u BiH je bio jasan – politički lideri, njihovi saradnici ili članovi porodica, koji učestvuju u koruptivnim radnjama, sada bi mogli postanu predmet sankcija. Došlo je vrijeme, smatra Eric Nelson, da istinski nezavisno pravosuđe pozove na odgovornost pojedince ili interesne grupe, te da i međunarodna zajednica u žižu interesovanja stavi korupciju, koja prožima svaki segment bosanskohercegovačkog društva.

“Visok stepen korupcije te nesposobnost i nepostojanje volje pravosudnog sistema da istražuje, goni i adekvatno kažnjava počinioce koruptivnih radnjim rezultovali su dosad nezabilježenim odlivom znanja, jer građani svih generacija odlaze u zemlje u kojima njihov uspjeh ne zavisi od ličnih poznanstava, nego od njihovog vlastitog talenta i poštenog rada”, kazao je Nelson.

Amerika ponovo pokušava da potvrdi ulogu svjetskog policajca, no sankcije u BiH nisu rješenje, posebno ako se selektivno provode. Rješenje je olovka u rukama glasača. Tako misli analitičar Žarko Marković iz Banjaluke. Podsjeća da su Nikola Špirić i Milorad Dodik već na crnoj listi SAD-a, što im je u BiH donijelo uglavnom benefite.

“Bilo bi loše uopšte da se SAD bave sankcijama prema našim političarima. Mi treba da se izborimo sa njima. Ali, ako bi do toga došlo bilo bi zanimljivo vidjeti da li je selektivan pristup, koji sigurno ne bi riješio ništa, već doveo do političkog trvenja, rekao je analitičar Žarko Marković, prenosi BHRT.

“Korupcija je toliko zahvatila sve nivoe vlasti, uključujući i sudsku, da je bez intervencija međunarodne zajednice nemoguće doprijeti do svijesti bh. političkih lidera, uz ocjenu da bi bilo poželjno da SAD i EU u ovom slučaju nastupe jedinstveno i odlučno. O moralnoj odgovornosti ne treba niko ni da razmišlja, tj. da će nekom od njih proraditi savjest. Mora reagovati međunarodna zajednica”, istakla je analitičarka Tanja Topić.

Nelson je zaključio da dopune američkog predsjednika Režimu sankcija za Zapadni Balkan, od 8. juna ove godine, jasno navode korupciju kao jedan od načina putem kojeg pojedinci predstavljaju prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu područja ili država Zapadnog Balkana. Nije precizirao ko su pojedinci i kakve su potencijalne sankcije u slučaju BiH.

Jedan je Dijamant: Jose Muorinho pred svima otkrio šta misli o Edinu Džeki

Čedomir Jovanović jako direktan: “Srbija nema snage iskoračiti iz živog blata koje je sama zamijesila”