in , ,

Bivši visoki predstavnik Wofgang Petritsch razmontirao bh. političare: “BiH vode ljudi koji su neuspješni u svom poslu, ali su uspješni privatno”

Tokom proteklih 20 godina Bosna i Hercegovina u mnogim segmentima nije ostvarila nikakav progres, ista elita i dalje vodi državu i to je veliki izazov za narod i budućnost zemlje, istakao je gostujući u BHT1 uživo BHRT-a bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch

Tokom proteklih 20 godina Bosna i Hercegovina u mnogim segmentima nije ostvarila nikakav progres, ista elita i dalje vodi državu i to je veliki izazov za narod i budućnost zemlje, istakao je gostujući u BHT1 uživo BHRT-a bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch.

Prema njegovim riječima, godinama vladaju isti političari koji gotovo ništa dobro nisu uradili.

“Sve vrijeme imamo iste političare koji su neuspješni u svom poslu, ali su veoma uspješni u ispunjavanju svojih privatnih agendi”, istakao je Petritsch.

On je naveo kako građani moraju biti aktivniji i trebaju postaviti pitanje “zašto isti vladaju 20-30 godina”.

“Treba nam demokratizacija i decentralizacija BiH, stvari se moraju postaviti na nove osnove”, rekao je Petritsch.

Kao jednu od važnih stvari koje bi trebalo promijeniti, on je naveo Ured visokog predstavnika, odnosno njeno zatvaranje.

“Vrijeme OHR-a je prošlo prije mnogo godina, ured je trebao da bude zatvoren još 2006. godine”, istakao je Petritsch.

Prema njegovim riječima, ako je istina da će novi visoki predstavnik biti Schmidt, on definitivno treba biti posljednji.

“Bosna i Hercegovina ne smije postati zemlja visokih predstavnika, već evropska zemlja”, rekao je Petritsch, te dodao da treba osnažiti prisustvo EU u BiH.

On je govorio i o aktuelnom “non paperu”, rekavši da je napravio neka istraživanja u Sloveniji i Briselu, ali da nije uspio otkriti odakle papir potiče.

Dodao je da taj papir oslikava istu ideju kakvu su imali Milošević i Tuđman, koji su dijelili BiH.

“Dva formalna neprijatelja koji su sarađivali na podjeli zemlje. Zaista nam treba generacijska promjena, jer mladi iz BiH koji dolaze u Njemačku i Austriju su zaista uspješni”, rekao je Petritsch.

Pogledajte šta je sve poručio.

GOSPODO, ŠTA JE PROBLEM? Bh. dijaspori ne treba pravilnik o “iseljeništvu”, njoj treba zakon o dijaspori

Edin Džeko iznenadio Esada Ahmiša: Pogledajte šta mu je poslao…