in ,

Jasmila Žbanić nastavlja nizati uspjehe: “Quo Vadis, Aida” dobio glavnu nagradu na festivalu u Luksemburgu

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić nagrađen je na 11 Luxembourg Film Festivu

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić nagrađen je na 11 Luxembourg Film Festivu.

Film je dobio glavnu nagradu, kao i nagradu kritičara.

Festival se održava u hibridnom obliku zbog pandemije. Filmovi su se prikazivali u kinima, ali i putem interneta, za publiku koja zbog epidemioloških mjera nije mogla prisustovati projekcijama.

Flm „Quo vadis, Aida?“, bosanskohercegovači kandidat za ovogodišnjeg Oscara, početkom sedmice nominiran je i za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija.

Sedamdeset i četvrta dodjela BAFTA nagrada bit će održana u nedelju 11. aprila.

Film je nagrađen i na filmskom festivalu London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić, prenosi Aljazeera.

Film inspirisan istinitim događajem

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film o ovoj temi. Inspirisan istinitim događajima, film govori o UN-ovoj provoditeljici Aidi, bosanskoj muslimanki iz Srebrenice, koja supruga i dva sina pokušava izbaviti iz bespomoćne mase ljudi koji su se pred naletom srpske vojske u julu 1995. godine pokušali spasiti u UN-ovu zaštićenu zonu u Potočarima.

Ipak, dok ona ostaje u bazi, njenog supruga i sinove UN predaje srpskim vojnicima, koji ih poslije strijeljaju. U istom genocidu ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Godinama poslije Aida se vraća u rodnu Srebrenicu, gdje kao učiteljica nastavlja učiti djecu vojnika odgovornih za ubistva njene porodica i sugrađana.

Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Film je ušao u drugi krug izbora za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila, a uživo će se prenositi na ABC-u i u više od 225 zemalja širom svijeta.

Zakuhava se: Razvukli traku oko kuće gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića

Snijeg, Ilustracija

Meteorolozi najavljuju: Stiže snijeg širom Bosne, temperature će znatno pasti!