Jasmila Žbanić kreirala fantastičnu seriju, prikazuje je i HBO: “Znam kako dišeš” postala je prva bh. serija prikazana na jednom od prestižnih filmskih festivala

Na portalu www.filmofil.ba objavljena je recenzija serije „Znam kako dišeš“ nastale u sklopu BH ContentLab plaforme. U nastavku u cijelosti prenosimo objavljeni tekst autora Seada Vegare. Seriju gleda i uredništvo portala BHDIjaspora.net i zaista možemo posvjedočiti da se radi o ozbiljnom uratku.

Zlatno doba bh. televizijskih serija započelo je sa prvom sezonom serije Kotlina, koja je nastala u produkciji SCCA/pro.ba, a u okviru platforme BH ContentLab kompanije BH Telecom.

Nastavljeno je sa sitcomom Tender, te Na rubu pameti, dok je puno obličje i sa velikim uspjehom postignuto upravo sa dramskom kriminalističkom serijom Znam kako dišeš.

Prve dvije epizode serije, koju je sa suprugom Damirom Ibrahimovićem kreirala za Oscara nominovana bh. rediteljica Jasmila Žbanić, prikazane su na prestižnom 80. izdanju Venice Film Festivala.

Nastala u produkciji BH ContentLab platforme i Deblokade, serija je nedavno imala premijeru na platformi MY TV BH Telecoma, gdje su za sada prikazane prve tri epizode, a reprizno se mogu pogledati i na Federalnoj televiziji subotom i nedjeljom u večernjem i poslijepodnevnom terminu.

Serija svoje uporište ima u stvarnom svijetu i crpeći iz sarajevske zbilje, kreatorica i jedna od scenaristica Jasmila Žbanić, koscenaristica je Elma Tataragić, znajući da je dužnost filma da odgovori stvarnosti, seriju Znam kako dišeš postavljaju tako da bi gledatelja barem na trenutak odmaknule od njene običnosti u čemu uspijevaju dovoljno dobro predstavljajući neraskidivu povezanost fikcije sa stvarnošću i doslovnim životom u BiH.

Međuvršnjačko nasilje je okosnica prve dvije epizode, u kojima pratimo rad tužiteljice Nevene Murtezić (Jasna Đuričić). Njen zadatak je da istraži slučaj samoubistva dječaka, dok se istovremeno suočava sa ličnim problemima koji se isprepliću sa istragom.

Slučaj samoubistva dječaka pokrenuo je lavinu događaja u njenom privatnom životu, a njen sin tinejdžer Dino (Lazar Dragojević) će zajedno sa nekim svojim drugovima biti optužen da je zlostavljao dječaka.

Pored nagrađivane Đuričić i mladog Dragojevića u sporednim ulogama našli su se Emir Hadžihafizbegović i Selma Alispahić kao roditelji dječaka koji se ubio, Ermin Bravo kao Nevenin suprug Haris, Mirvad Kurić u ulozi policijskog inspektora Džandžanovića, Jelena Kordić Kuret kao Nevenina nadređena Violeta, Jasna Žalica u ulozi Nevenine najbolje prijateljice Amre i Kemal Rizvanović kao Nevenin radni kolega Kemal.

Jasno i precizno određen narativ sa snažnom dramaturškom strukturom i stvarnim likovima sagledanim sa više strana, pogotovo majke i sina na čijem odnosu i počiva naslov Znam kako dišeš, te sama autorska ideja, govori o tome koliko zapravo roditelji poznaju svoju djecu i koliko međusobno bezuslovno vjeruju jedni drugima.

Treća epizoda otvara pitanja prostitucije, a kao novi likovi pojavljuju se Halid i Zibka Kapić (Izudin Bajrović i Faketa Salihbegović), roditelji djevojke koja je nastradala pod misterioznim okolnostima u šumi na Trebeviću.

Režiju prve dvije epizode potpisuje Alen Drljević, dok je treću režirao Nermin Hamzagić. Mlade bh. filmske snage, Drljević i Hamzagić, imaju istančan i prepoznatljiv rediteljski potpis, te se tako i epizode razlikuju u pristupu režiji.

Dok Drljević laganom i staloženom rediteljskom rukom vodi prve dvije epizode, Hamzagić već u trećoj pravi otklon od takvog izraza, na izvjestan način “ubrzavajući“ režiju, što je opet u skladu sa novom premisom.

Znam kako dišeš postala je prva bh. serija prikazana na jednom od prestižnih filmskih festivala, a da tu nije kraj govori i činjenica da se serija od 23. novembra emituje i na HBO Max streaming platofrmi.

Inače, “Znam kako dišeš” je prva serija sa ovih prostora koja je svjetsku premijeru doživjela na ovogodišnjem izdanju prestižnog Venecija Film Festivala.

Pogledajte trailer.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.