Sidran odgovorio Žbanić: Broj ubijene djece je varijabla, ali konstanta je da niko od snajperista VRS-a nije sjeo na optuženičku klupu

Abdulah Sidran, bh. akademik i književnik, oglasio se na svom Facebook profilu povodom aktuelne teme oko broja ubijene djece u opkoljenom Sarajevu tokom agresije na BiH.

On je u svom komentaru odgovorio bh. rediteljici Jasmili Žbanić koja se proteklih dana oglašavala na ovu temu.

Sidran kaže kako je broj ubijene djece varijabilan, ali je konstanta da niko od stotina snajperista VRS-a nije sjeo na optuženičku klupu zbog ubijanja sarajevske djece.

– Broj ubijene djece je varijabla. Možda se nikad i neće egzaktno ustanoviti.

Ali je konstanta da na optuženičku klupu nije sjeo ni jedan jedini od stotina snajperista Vojske RS-a koji su tu djecu tri i po godine sistematično i sadistički ubijali.

Šta je onda u tome istinski problem?, upitao je Sidran.

Podsjećamo, priču oko broja ubijene djece opkoljenog Sarajeva prije nekoliko dana je pokrenuo bh. psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo koji je tražio dokaz tvrdnje da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete tokom opsade.

Puhalov komentar podigao je mnogo prašine u domaćoj javnosti, te su se zbog toga oglasile mnoge ličnosti sa političke i javne scene naše zemlje.

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

Desetine prijetnji Puhalu uglavnom su upućivane sa različitih korisničkih profila na Twitteru.

U tim prijetnjama Puhalu je, između ostalog, rečeno da “pazi kuda hoda”, da ga treba “ubiti”, “mučiti”, “pretući”, da mu se ne smije više dozvoliti da hoda Sarajevom i slično. Puhalo je prijetnje prijavio Liniji za pomoć novinarima.

Ovim povodom jučer se oglasila i Mreža Safejournalists, u kojoj su Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

Srđan Puhalo navodi da ne zna na koji način je svojim tekstom vrijeđao ubijenu djecu.

– Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumijem čime sam uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje?

Zašto je uvreda ako 27 godina nakon rata insistiram da se napokon utvrdi tačan broj ubijene djece u Sarajevu? Ni u jednom svom tekstu nisam tvrdio da je broj netačan, već da nije potkrijepljen činjenicama, kaže Puhalo.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da je verbalno nasilje nad Srđanom Puhalom i njegovim pravom na slobodu izražavanja neprihvatljivo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.