Akademik Abdulah Sidran nije mogao prešutjeti: “A sad, đubradijo, dajte nam imena ubica!”

Akademik Abdulah Sidran objavio post donoseći spisak na kojem su imena više od 1.200 tokom rata ubijenih Sarajlija popraćen riječima: “A sad, đubradijo, dajte nam imena ubica!”

“Ni trunke duše nema u onome koji o popisu ubijene djece govori kao o inventuri robe u čaršijskom granapu.

Fuj!”, napisao je akademik Abdulah Sidran na svome Facebook profilu nastavljajući svoje komentiranje u vezi s polemikom o broju ubijene djece tokom Opsade Sarajeva a koju je otvorio Srđan Puhalo.

Rediteljici Jasmili Žbanić – koja je, podsjetimo se, podržala Srđana Puhala i čestitala mu na pokretanju ove teme – obratio se na Facebooku 13. maja riječima: “Jasmila! Broj ubijene djece je varijabla.

Možda se nikad i neće egzaktno ustanoviti…

Ali je konstanta da na optuženicku klupu nije sjeo ni jedan jedini od stotina snajperista Vojske RS-a koji su tu djecu tri i po godine sistematično i sadistički ubijali. Šta je onda u tome istinski problem?”

Podsjećamo, priču oko broja ubijene djece opkoljenog Sarajeva prije nekoliko dana je pokrenuo bh. psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo koji je tražio dokaz tvrdnje da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete tokom opsade.

Puhalov komentar podigao je mnogo prašine u domaćoj javnosti, te su se zbog toga oglasile mnoge ličnosti sa političke i javne scene naše zemlje.

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

Desetine prijetnji Puhalu uglavnom su upućivane sa različitih korisničkih profila na Twitteru.

U tim prijetnjama Puhalu je, između ostalog, rečeno da “pazi kuda hoda”, da ga treba “ubiti”, “mučiti”, “pretući”, da mu se ne smije više dozvoliti da hoda Sarajevom i slično. Puhalo je prijetnje prijavio Liniji za pomoć novinarima.

Ovim povodom jučer se oglasila i Mreža Safejournalists, u kojoj su Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

Srđan Puhalo navodi da ne zna na koji način je svojim tekstom vrijeđao ubijenu djecu.

– Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumijem čime sam uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje?

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.