Pristigle su sjajne vijesti iz sjedišta Evropskog parlamenta: Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić osvojio prvu nagradu

Film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić našao se među tri nominovana filma za Evropsku filmsku nagradu publike LUX, među kojima je osvojio prvu nagradu.

Film o genocidu u Srebrenici bio je u konkurenciji sa filmovima “Flee” reditelja Jonasa Pohera Rasmussena i “Grosse Freiheit” reditelja Sebastiana Meisea kojima je pripalo drugo i treće mjesto.

“Ja sam Bosanka. Živim u Bosni gdje je Srebrenica još uvijek velika trauma koja se održava na naš svakodnevni život. Kada sam počela raditi na filmu, mislila sam da će biti bitan za Evropu, ali tada nisam mogla ni zamisliti da će tu desiti još jedan rat.

Mislila sam da se takvo što više neće ponoviti”, rekla je Žbanić.

LUX nagradu pokrenuli su Evropski parament i Evropska filmska akademija u septembru 2020. godine, a ona predstavlja nekadašnju dodjelu EFA People's Choice Award i Lux Prize.

Ovo je još jedan uspjeh za bh. rediteljicu koja je sa filmom “Quo Vadis, Aida?” prošle godine odnijela brojne nagrade te ujedno bila nominirana za Oscara.

Podsjećamo, krajem decembra 2021. godine u Berlinu održana je 34. dodjela Evropskih filmskih nagrada gdje je bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?” osvojila tri nagrade.

Film “Quo Vadis, Aida?” proglašen je najboljim filmom na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, Jasmila je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.