Bh. režiserka Jasmila Žbanić za medij iz Srbije, njena izjava bi dugo mogla odjekivati: “Rat će biti gotov kada RTS prestane s ratno-huškačkom propagandom”

Bosanskohercegovačka Rediteljica Jasmila Žbanić reagovala je na saopštenje RTS-a, koje se oglasilo povodom njene izjave da je, razgovarajući o mogućnosti prikazivanja filma ‘Quo vadis Aida?’ na ovoj televiziji, neformalno čula da se u ovoj kući za to moraju konsultovati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Bojkot svog filma Žbanić ne vidi drugačije nego kao političku odluku.

“Kako drugačije, osim političkom odlukom, RTS može objasniti svojim gledaocima zašto im ne prikazuje najbolji evropski film, najbolje rediteljice i najbolje evropske glumice Jasne Đuričić (za 2021. godinu), film nominovan za Oscara, film koji je prikazan na svim kontinentima i dobio ogroman broj međunarodnih nagrada.

Komunikaciju o prikazivanju ‘Quo vadis, Aida?’ na RTS-u imala sam sa ljudima bliskim srbijanskoj vladi i RTS-u, koji su željeli da se film prikaže na javnom servisu u Srbiji”, rekla je Žbanić za ‘Danas’.

Kaže da se radi o izuzetno ozbiljnim, odgovornim i dobronamjernim ljudima i dodaje da smatra da je tačna informacija koju su joj dali.

“A zašto je meni stalo da se film prikaže na RTS-u? Četiri godine sam živjela pod srpskom ratnom artiljerijom i snajperima u Sarajevu bez hrane, vode, struje, grijanja, lijekova… u stalnom strahu za svoj i život svojih najdražih. JNA, vojska RS i pripadnici specijalnih i paravojnih jedinica iz Srbije su nas ubijali i mučili.

Živjeli smo pod obručem iz kojeg nismo mogli izaći. Imala sam 17 godina, izgubila rodbinu i prijatelje od granata i snajpera, dok je RTS izvještavao kako mi sami sebe granatiramo i izgladnjujemo”, kazala je Žbanić.

Rediteljica dodaje da se ratna propaganda RTS-a nastavila i poslije rata ne doprinoseći ni istini, ni pomirenju.

“Mene kao evropsku filmsku autorku ova televizija profesionalno ni malo ne zanima, ali me zanima kao građanku BiH. Simbolički, rat će biti gotov kada javni servis RTS prestane da bude u službi ratno-huškačke propagande.

Građani Srbije, a posebno mladi ljudi, koji zahvaljujući RTS-u pojma nemaju o tome šta se događalo, trebalo bi da znaju za zločine sa kojima oni nemaju ništa jer se nisu tada ni rodili.

Zločinci koji su to počinili kriju se iza njih i nastoje da ono što su radili pretvore u kolektivnu krivicu. RTS im u tome pomaže. Mladi treba da znaju istinu kako bi prestali da slave zločince koji ih drže kao taoce i treba da grade put zajedničke budućnosti kako ne bi došlo do novog rata”, rekla je ona.

Ona dodaje da igrani film ‘Quo vadis, Aida?’ može da otvori put boljem razumijevanju i većoj empatiji među ljudima.

“Nadam se da je nakon trideset godina od početka rata došlo vrijeme za to. Ili nije?”, navodi se u saopštenju Jasmile Žbanić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.