in , ,

Kontroverzne poruke Mirka Šarovića nakon presude Ratku Mladiću: “Za dešavanja u periodu 1992-1995, jednoj strani se pokušava nametnuti sva krivica”

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a oglasio se odmah nakon objavljivanja pravosnažne presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a oglasio se odmah nakon objavljivanja pravosnažne presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom. Ratni zločinac je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Šarović je uputuio poprilično kontorverzne poruke.

“Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane oslobođaju svake odgovornosti” – istakao je Šarović.

„Ne može se prihvatiti da je za dešavanja u periodu 1992-1995 Srbi osuđeni na 5 doživotnih robija i sa preko 800 godina zatvora dok su drugi osuđeni višestruko manje. Podsjetiću da je život u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubilo 30 hiljada Srba, među kojima je 7 hiljada stradalih civila i da Haški sud nije kaznio vinovnike srpskih žrtava“ – kazao je Šarović.

On je dodao da je takvim odlukama Haški tribunal “kompromitovao svoj rad a srpske žrtve su ostale bez pravde”.

„Danas kada je Haški tribunal pred zatvaranjem možemo reći da njegova uloga nije ispunjena. Činjenica je i da nažalost ovaj sud kao ni ova presuda nisu doprinijeli pomirenju među narodima Bosne i Hercegovine“ – zaključio je Šarović.

Sin Ratka Mladića se oglasio nakon potvrde doživotnog zatvora ratnom zločincu: “Želim samo da čestitam sutkinji Nyambe. Putujući cirkus je završio onako kako je i počeo.”

Milorad Dodik provocira nakon presude Mladiću: “Ne želim nikoga da povrijedim, ali ova odluka nema mnogo veze sa pravom i pravdom!”