in ,

Porodica Alise Mutap se ponovo oglasila: “Zbog čega joj je uskraćena psihološka ili psihijatrijska pomoć?

Porodica Mutap se ponovo oglasila

Arhiv

Porodica Mutap se ponovo oglasila.

Predstavnici porodice Mutap su ponovo poslali pismo za javnost, istaknuvši kako su se oglasili “povodom zdravstvenog stanja Alise Ramić, jučerašnih izjava porodice Memić, njihovog advokata i najavljenim protestima od strane Arijane Memić.

Alisa je uhapšena i nalazi se u zatvoru u Tuzli. Uhapšen je i njen otac Zijad Mutap, koji je jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s ometanjem istrage u slučaju “Dženan Memić”.

Pismo porodice Mutap objavljujemo u cijelosti:

“Poštovani sugrađani,

Kao prvo želimo da obavijestimo javnost da Sud BiH do današnjeg dana nije odobrio Alisi psihologa ili psihijatra, a tuzlanski zatvor je poslao zahtjev za istog na početku njenog pritvora.

Njeno psihičko stanje je ozbiljno narušeno, a Sud BiH ne daje saglasnost za psihologa, eventualno psihijatra. Alisa je skoro dvije godine išla na psihoterapiju, koja joj je u mnogome pomogla da se nosi sa stanjem u koje je dovela porodica Memić.

Međutim, sada je njeno psihološko stanje gore nego na početku i apelujemo na Sud BiH da što prije odobri zahtjev koji im je upućen. Naravno, zahtjev im je davno stigao i pismenim putem, ali ga očigledno ignoriraju, stoga smo prinuđeni apelovati javno. Razlog ne znamo, ali očekujemo od Suda BIH da se izjasni po tom pitanju. Zbog čega joj je uskraćena psihološka ili psihijatrijska pomoć?

Ko će odgovarati za njeno psihičko zdravlje i zdravlje njenog nerođenog djeteta, kada sve ovo prođe, a proći će nekada.

Neko će odgovarati sigurno.

Arijana Memić, kantonalna zastupnica je pasivno zaprijetila novim protestima.

Sljedeće sedmice bi trebalo biti održano ročište vezano za podizanje optužnice i odlučivanje o daljnim mjerama pritvora. Memići opet koriste ‘proteste’ kao prijetnju da bi kreirali pritvorsku tačku “uznemirenja javnosti” i na taj način izvršilo svojevrsan pritisak na pravosuđe u BiH. Jer kako Muriz nedavno kaže: “Ja sam sada i sudija, Vrhovni sudija i tužilac u ovoj zemlji” i koristit ću medije jer “Pravosuđe se boji medija u BiH”.

I zato opet pred ročište prijete protestima.

Naravno, to je više nalik na seljačku bunu i politički protest gdje su članovi stranke primorani doći, iako to većina zapravo i ne želi. Ali kad ste u stranci, odlazak na proteste je obavezujući.

Do kada će pravosudne institucije u BiH podlijegati ovim pritiscima koji ne samo da su nezakoniti, nego su postali i obrazac ponašanja porodice Memić svaki put pred održavanje ročišta? I ptice na grani znaju kada će Muriz, Arijana i Ifet zaprijetiti protestima.

Do kada će Memići i Feraget obezvrijeđivati institucije ove zemlje?

Moramo se osvrnuti i na jučerašnje medijsko istupanje Memića i njegovog advokata.
Tražio je opet izuzeće Sudskog vijeća i tužioca u postupku koji se vodi na Vrhovnom Sudu BiH.

Sada su i oni krivci i oni koji zataškavaju.

Uvrede koje su jučer iznijeli na račun tužioca i ostalih članova sudskog vijeća graniče sa zdravim razumom. Feraget je otišao toliko daleko da je rekao da postoje elementi za hapšenje sudija Vrhovnog suda. I niko da reaguje. Ne smiju, valjda. Jer Muriz je, kako tvrdi sada i tužilac i sudija i kadija.

Ukoliko se nađe i neki pojedinac koji će reagovati, vrlo je vjerovatno da će biti stavljen na “spisak” i biti prozvan kao saučesnik, a vrlo je vjerovatno da će biti i uhapšen.

Uhapsit će Vas ukoliko se ne sjećate, ali ukoliko znate nekog “ubicu” i tvrdite da se slobodno šeta ovim gradom i ovom zemljom, u ovoj državi ste sigurni.

A to što su se nalazi vještaka kupovali i što je Memić direktno išao tražiti vještake za odbranu Ljube i Bekrije Seferovića u Banja Luku, Memići nisu ni spomenuli.

Zanimljivo je bilo slušati Ferageta i Muriza koji umjesto R. Karkina daju izjavu za medije u korist Seferovića. I niko se ne pita zašto je to tako.

Ifet Feraget je nazvao jučerašnji pretres pravosudnom farsom koja ide na teret poreskih obaveznika i građana FBiH.

Pa kada ste toliko zabrinuti za građane BiH, skratite postupke i recite ko je ubio Dženana Memića?”, stoji u pismu porodice.

Evo kakvo vrijeme meteorolozi predviđaju za naredne dane, topli dani, ali novo osvježenje za vikend

Muriz Memić se oglasio nakon pisma porodice Mutap: “To mi je čudno, žašto nisu došli na ročište?”