in ,

Potresno obraćanje Arijane i Muriza Memića: “Težak i stresan je dan iza nas. Hvala svima koji ste nam slali poruke podrške”

Pročitajte šta su poručili Arijana i Muriz Memić.

Pročitajte šta su poručili Arijana i Muriz Memić.

Arijana i Muriz Memić, sestra i otac tragično stradalog Dženana Memića, obratili su se večeras bh. javnosti preko live streama u Facebook grupi ‘Pravda za Dženana Memića’.

Do javljanja je došlo dan nakon što je Sud odlučio pustiti Alisu Ramić, Zijada Mutapa i ostale osumnjičene u predmetu Dženana Memić da se brane sa slobode.

“Težak i stresan je dan iza nas. Hvala svima koji ste nam slali poruke podrške. Izgleda da je mafija još uvijek jaka. Nažalost, u BiH još nema garancije za pravdu. Nikada nisam gubila nadu jer nikada nismo pomislili odustati od naše borbe. Nikada nisam pomislila da ću ostaviti brata. Bio je startiji od mene 13 mjeseci… odrastali smo zajedno. Kada je umro, umrli smo i mi. Svi vi koji lajete i bavite se lažima kako biste uvjerili narod da mi imamo drugi cilj, jasno mi je zašto to baš sada radite. Vi niste navikli na ovoliki otpor, navikli ste da bude sve po vašem, onako kako ste zamislili. Ali, niste svjesni dokle mi namjeravamo ići i koliko mi možemo podnijeti. Umjesto što to radite, posjetite Veliku aleju. Posjetite mjesto gdje je Alisa gledala Dženana kako umire. Neka vam stihovi u kamenu kažu zbog čega i zbog koga ovo sve radimo”, kazala je Arijana na početku obraćanja pa dodala:

“Niste nas uspjeli zaustaviti ni onda kada smo bili sami, kada smo sami vodili istragu i prikupljali dokaze. Nije nama u cilju da bude pet i pol godina u javnosti, da radimo ovo što radimo. Niste nas uspjeli zaustaviti svih ovih godina, nećete ni sada kada je državno Tužilaštvo preuzelo ovaj slučaj. Smeta vam i to što sa u skupštinskim klupama. Neka vam smeta. Ako bi mi pomoglo u borbi za brata od vrata do vrata bih išla i tražila glasove. Ne stidim se toga jer mi je namjera čista. Dobila sam povjerenje građana, borim se za pravdu, za svog brata… Govorite o meni šta god želite, eto ako vi kažete ovakva sam i onakva. Ali to ne mijenja činjenicu da ste vi ubice i saučesnici. Svako ko će povjerovati u vaše riječi, nama ne treba. Molim sve one koji su bili uz nas da ostanu do kraja jer zajedno ćemo doći do pravde”.

“Znamo da vam je te hladne febrauarske noći išao znoj sa čela dok ste spremali kako ćete zartaškati ovaj slučaj. Dobro razmislite da li ste svi uklonili svaki trag ili ste neki ostavili. Nećete se izvući sve dok je nas živih, a više nas je od vas. Tužilaštvu BiH se zahvaljujem, molim ih da paze na svaki zarez, na svaku tačku. Mafija je jaka, ali ne smije biti jača od njih. Ono što je bitno sada za nas je da se potvrdi optužnica koju je podiglo Državno tužilaštvo. Bit će ročište održano u petak 23. jula. Nadamo se da će konačno farsa biti završena oko toga da je bila saobraćajna nesreća”.

“Nikada neće uspjeti da oblate našu borbu. Dovoljno smo pokazali ljudima ko smo i šta smo. Samo želimo da se uhapse Dženanove ubice. Mi već pripremamo proteste, o tome će sada govoriti moj otac. Molimo vas da se odazovete. Vidimo se akoBogda uskoro opet na ulici’.

Riječ je potom uzeo Muriz Memić – prenosi Radio Sarajevo.

“Dobro večer svima, hvala svima koji nas večeras slušate i gledate, pozdrav za Davora. Hvala svima koji ste ranije dolazili na proteste, kući i na spomenik. Hvala vam svima koji ste uz nas i uz Davida. Ako država stoji iza ubistva, teško ga je rasvijetliti. Upratili ste da su jučer svi pušteni iz pritvora. To ne znači da više nisu osumnjičeni. Čujem da je jučer u Hadžićima bilo veselo. Hasan je pušten iz pritvora jer skriva ubice mog Dženana. Hasane, odogvarat ćeš kad tad. U zatvor ćeš tek da ideš. Ja nisam očekivao da će oni doći na Sud i reći istinu. Znao sam da će lagati ili braniti se šutnjom. Alisa dobro zna šta je bilo te noći. Zna kako je ubijen Dženana. Tužoilatvo ima 150 materijalnih dokaza i 88 svjedoka, od čega je 16 zaštićenih. Obraćam vam se danas jer sam ljut,. Pet i pol godina želim ići pravno, a oni ne daju”

“Do sada nisam pričao o tome gdje sam bio u ratu, samo sam jednom rekao Aliji Budnji. Vi ne znate gdje sam bio u ratu. Bio sam borac Armije BiH. U našoj kući spavali su vojnici Armije BiH. Bio sam na liniji duže nego neki u ratu. Ja nisam izašao kao ratni profiter, mogao sam da sam htio. Dok smo mi čuvali liniju, ratni profiteri s Ilidže su trgovali. Nama su prodavali robu. Oni su mislili da ću ja odustati. Ali, kako bih ja onda stao pred Dženana na onom svijetu? Kako bih stao pred Arijanu, Muneveru? Daje mi dragi Allah snage. Ja im halaliti neću, ratnim profiterima, velikim Bošnjacima… Kažu da OSA funkcionjiše kako treba, evo neka riješe jedan od slučajeva neriješenih ubistava u Sarajevu. Neću se umoriti, neću se zaustaviti, ma šta pričali Mektić i Mektići…

Do sada smo organizovali 19 protesta, spremamo 20-ti. Vidjet ćemo hoće li biti mirni. Želimo dokazati da postoji korupcija u pravosuđu”, kazao je između ostalog Muriz Memić.

Pogledajte snimak.

Dragan Čović tvrdi: “Bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora naredne godine”

Žestok verbalni okršaj u RS: Željka Cvijanović se obrušila na Jelenu Trivić, a sada je dobila žustar odgovor