in ,

Snažne poruke Arijane Memić: “Dalida Burzić je prvo ime u krivičnoj prijavi koju smo podnijeli protiv 45 lica”

Disciplinski je Dalida Burzić već ranije pravosnažno oslobođena po pitanju propusta u našem slučaju, navela je Arijana

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila je tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić.

Time je disciplinski postupak protiv nje pravosnažno okončan oslobađanjem svake vrste odgovornosti zbog propusta koje je, prema UDT-u, počinila dok je još obavljala funkciju glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu. Članovi Drugostepene disciplinske komisije su bili Slavo Lakić, Mahmut Švraka i Mustafa Šabić, prenijeli su mediji.

Početkom 2019. godine protiv Burzićeve je bila podnesena tužba zbog disciplinskih prekršaja “ponašanja u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

“Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije sa oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet ‘Memić’, kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom”, kazali su tada iz UDT-a.

Tragom najnovije odluke Arijana Memić je reagovala.

“Dalida Burzić je prvo ime u krivičnoj prijavi koju smo podnijeli protiv 45 lica. Po toj krivičnoj prijavi se trenutno radi u Tužilaštvu BiH i kao što znate, lišene su slobode već tri osobe, a istraga je proširena. Disciplinski je Dalida Burzić već ranije pravosnažno oslobođena po pitanju propusta u našem slučaju, tako da nikakve daljnje disciplinske postupke ne bih komentarisala dok se postupak pred Sudom BiH ne okonča”, kazala je Arijana Memić za portal Radiosarajevo.ba.

Kako je ranije izjavio Muriz Memić, sama prijava protiv Buzić je – loše postavljena.

“Prijava protiv Burzić je toliko loše podnesena, da se znalo da će biti odbačena, imao sam tu informaciju. Ali, vidimo dalje, šta se dešava – osmi svjedok traži zaštitu i bit će ih još. Zamisli šta je rađeno. A ovo je poruka Burzić da nikada neću stati i kad-tad ovo će se rasvijetliti. A Burzić je glavni krivac – sve informacije koje se sada prikupljaju ona je imala servirane. I zamislite koliko je teže doći sada do dokaza, a sve je imala”, rekao je Muriz Memić.

Mnogi ne znaju koji je prvi posao bio Halidu Muslimoviću: “Po završetku školovanja radio u željezari”

GP Velika Kladuša pušten u promet!