in ,

Suprotne prognoze svjetskih i domaćih meteorologa: Evropa će se smrzavati, a na Balkanu…?

Temperature su niže za oko 5 stepeni od uobičajenih za ovo doba godine u cijeloj zemlji, naveo je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović

Jutros posvuda minusu u Bosni, pa i u Hercegovini. Na planinama najhladnije od -10 do -5, u nižim predjelima Bosne od -4 do 1, u hercegovačkom zaleđu od -2 do 3, a na jugu, posebno uz obalu od 3 do 6 °C. Temperature su niže za oko 5 stepeni od uobičajenih za ovo doba godine u cijeloj zemlji, naveo je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Danas će preovladavati sunčano vrijeme, osim na planinskom istoku Bosne gdje se očekuje nešto više oblaka. Uz riječne doline, Une, Vrbasa, Lašve, Bosne i naravno Spreče izgledna je magla. Od utorka slijedi drastična promjena vremena koja će se zadržati do četvrtka. Tokom ova tri dana prognoziraju su ozbiljne vremenske nepogode, koje će se ogledati u Obilnim snježnim padavinama i izrazito niskim temperaturama zraka. Snijeg, posebno na planinama i planinskim prevojima, izazvat će veće probleme, dok će se u nizinama formirati oko 10 cm snježnog pokrivača”, naveo je Krajinović.

“Arktička eksplozija hladnoće”

Naime, Severe Weather Europe piše da stari kontinent očekuje “veoma dramatična promjena vremena za uskršnje praznike”. Kako je navedeno, “istorijska arktička hladnoća” prvo će pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a zatim će se raširiti prema centralnoj Evropi, Mediteranu i Balkanu.

Portal podsjeća da u drugoj nedjelji aprila temperature uglavnom rastu, a vegetacija cvjeta, ali da talas hladnoće koji dolaze ovaj april može učiniti jednim od najhladnijih u određenim dijelovima Evrope.

Što se Balkana tiče, najave su također dramatične. Portal navodi da će se “u utorak oko Alpa i Balkana razviti masivni snijeg sa mećavama”. Čak se u određenim dijelovima poluostrva predviđa između 20 i 30 cm snijega.

Ove prognoze odnose se na Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku… Dakle, povratak zime kad je malo ko želi!

Robert Prosinečki

Robert Prosinečki jako licemjernom izjavom razljutio navijače Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine: “Teško će otići na veliko takmičenje”

Žene mu ne mogu odoljeti: Zlatan Ibrahimović fascinira izgledom i u 40. godini života