in , ,

Valentin Inzko: Napredak u BiH je moguć, ali političko rukovodstvo treba interese zemlje staviti na prvo mjesto!

On je izrazio zahvalnost ministru vanjskih poslova Di Maiou na kontinuiranoj podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Italije Luigijem Di Maiom kojeg je informirao o situaciji i izazovima u vezi sa implementacijom Daytonskog mirovnog sporazuma.

Inzko je naveo da je napredak u Bosni i Hercegovini moguć, ali u tu svrhu političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine treba pokazati potrebnu političku volju da interese zemlje stavi na prvo mjesto.

“To zahtijeva promjenu paradigme u načinu vođenja politike u ovoj zemlji. Evropske integracije, jačanje vladavine prava i ekonomski razvoj trebali bi biti u prvom planu napora koje poduzima BiH. Međunarodna zajednica spremna je pomoći kako bi se dostigli evropski standardi – rekao je visoki predstavnik.

On je izrazio zahvalnost ministru vanjskih poslova Di Maiou na kontinuiranoj podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika i naporima međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da osigura napredak u provođenju reformi, saopćeno je iz OHR-a.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

JASNE PORUKE IZ AMERIČKOG STATE DEPARTMENTA Genocid u Srebrenici ne smije biti negiran niti zaboravljen

Vlada Federacije demantovala navode iz pojedinih medija: “Nije tačno da smo predložili otvaranje ugostiteljskih objekata”