Film o veteranima rata u BiH nagrađen na festivalu SEE FF Paris-Berlin-Washington

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” o veteranima rata iz Bosne i Hercegovine prema odluci američkog žirija u sastavu: Roman Kostovski, predsjednik, Patricia Corbett i Jacqueline Headington proglašen je za najbolji dokumentarni film 11. izdanja festivala SEE FF PARIS-BERLIN-WASHINGTON 2021.

Festival kinematografa zemalja jugoistočne Evrope SEE FF Paris-Berlin-Washington tradicionalno svake godine predstavlja najbolja ostvarenja iz regiona u evropskoj prijestonici Parizu i Berlinu, a od ove godine i u Washingtonu (SAD).

Ovaj festival promoviše neophodnost kulture u našim životima, a uslijed pandemije i drugu godinu zaredom odvijao se online. Ipak, organizatori festivala pronašli su način da odabirom snažnih filmova pošalju poruku potrebe kontinuirane promocije filmske kulture Jugoistočne Evrope i približavanja kulturnoj sferi ostatka kontinenta.

Film “Testament jednom vremenu” donosi svjedočenja veterana okupljenih u Udruženje “Pravi požar” iz Dervente, koje vodi Spasoje Kulaga. Veterani uz pomoć stručnih saradnika-psihologa već godinama rade i s mladim ljudima i drugim kategorijama društva dijeleći svoja iskustva i stavove o besmislu rata i svih sukoba.

Nekada na suprotstavljenim stranama, a danas zajedno u misiji života – misiji gradnje mira u BiH. Ovi ljudi otvoreno govore o svojim iskustvima iz prošlosti, okidačima koji su im promijenili živote i ponosno ističu svoju današnju ulogu mirovnjaka koji ruše predrasude. Iza veterana udruženja “Pravi požar” je više od 100 radionica širom zemlje koje su, kako ističu, i za njih svojevrsna terapija.
Autori filma su Zoran Ćatić, Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Aktivnosti Udruženja “Pravi požar” možete pratiti na web stranici www.pravipozar.org.ba, kao i na Facebook i Instagram profilu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.