Zlatko Lagumdžija uporedio Milorada Dodika sa Radovanom Karadžićem: “Međunarodna zajednica dužna da uvede rigorozne sankcije prema odgovornim licima i otvori krivične postupke”

Nizami Ganjavi međunarodni centar (NGIC), u saradnji sa Nacionalnim komitetom za američku vanjsku politiku (NCAFP), u okviru višednevnog programa skupova i sastanaka sa liderima UN-a i američkih partnerskih organizacija, u New Yoruk je održao forum posvećen euroatlantskim izazovima.

Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija je sa Susan Eliot, predsjednicom NCAFP, moderirao panel debate o “Sigurnosti i euroatlantskim integracijama” i “Sigurnosnim izazovima na zapadnom Balkanu” u kojima su učestvovali politički, diplomatski i lideri akademske zajednice iz 12 država okupljenih oko partnerstva NGIC i NCAFP.

U raspravi su, između ostalih, pored američkih domaćina učestvovali bivši predsjednici država i vlada Latvije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Češke, Vaira Vike Fraiberga, Boris Tadić, Ivo Josipović, Mladen Ivanić, Boris Plevnelijev i Jan Fichser kao i kopredsjedavajući NGIC Ismail Serageldin i predsjednica Robert F. Kennedy Human Rights fondacije Kerry Kennedy.

Lagumdžija je konstatovao da zapadni Balkan predstavlja jedan od ključnih izazova za opstojnost i stabilnost euroatlantskih struktura. U mjeri u kojoj SAD i EU budu gradili partnerstvo na integraciji Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana kroz podršku vrijednostima na kojima i sami počivaju, u toj mjeri mogu sačuvati vlastiti geopolitički kredibilitet i sigurnost.

Zaključujući raspravu na primjeru aktuelnih događaja u Bosni i Hercegovini Lagumdžija je konstatovao da posljednja “divljanja” Milorada Dodika i njegovih jataka nemaju nikakve veze sa bilo čijim nacionalnim interesima već se isključivo radi o odbrani kriminalom stečene moći i novca preko leđa vlastitog naroda.

– On se trenutno ponaša kao svojevremeno Radovan Karadžić koji je želio od RS-a napraviti samostalnu državu zato što je znao da samo u takvoj međunarodno priznatoj državi može biti državotvorac a ne završiti kao obični kriminalac i u konačnici kao ratni zločinac.

Zato je međunarodna zajednica dužna da umjesto verbalnih prijetnji kriminalnim hobotnicama koje su premrežile Bosnu i Hercegovinu, treba da javnosti i pravosudnim institucijama prezentira sve dokumente o njihovom organizovanom pljačkanju vlastitog naroda, uvede rigorozne sankcije prema odgovornim licima i otvori krivične postupke – naveo je Lagumdžija.

Naglasio je da zapadna alijansa, a prije svih SAD, ne bi smjeli podržavati bilo kakve pojedince, stranke ili narode, već prije svega politike, snage i rješenja koja nude samima sebi kroz vlastite proklamovane principe i vrijednosti, ljudska prava, civilno sekularno društvo, vladavinu prava i u konačnici izgradnju država i društva zajedničkih vrijednosti.

Nakon Ukrajine i Afganistana, zemalja koje su ruski susjedi, ozbiljno je narušeno povjerenje u kapacitet i stvarne ciljeve SAD i EU na zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini koji se nalaze u središtu nedovršenog evropskog NATO prostora.

SAD radi vlastite uloge na globalnoj sceni, kako je dodao, mora preuzeti sve potrebne korake na očuvanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma uz pokazno sankcionisanje kriminalaca koji se kriju maskama lažnih nacionalnih vođa i samozvanih državnika.

Svima je jasno da bez vodeće uloge SAD u ovakvoj EU, koju iznutra napadaju snage crne internacionale i segregiranih društava, još zadugo neće doći do potrebnog liderstva da se integracijom zapadnog Balkana zaokruži euroatlantski prostor, stabilizira mir i sigurnost, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.