Šefik Džaferović se sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani: Kosovo i Bosna i Hercegovina moraju sarađivati na euroatlantskom putu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani na marginama Antalija diplomatskog foruma. Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima u regionu Zapadnog Balkana.

Džaferović je kazao da o priznanju Kosova ne postoji unutrašnji konsenzus u Bosni i Hercegovini, ali da navedeno ne treba da bude razlog da ne postoji komunikacija i saradnja.

Kazao je da zvaničnici Bosne i Hercegovine i Kosova učestvuju zajedno u multilateralnom formatima vezanim za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, te da komunikaciju treba unapređivati u korist građana.

Džaferović je dodao da Bosna i Hercegovina ima najrigidniji vizni režim s Kosovom, što otežava slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, te da je u saradnji sa Evropskom unijom potrebno raditi na liberalizaciji postojećeg režima.

Istaknuta je zajednička opredijeljenost za implementaciju sporazuma o Zajedničkom regionalnom tržištu koji je, kao dio Berlinskog procesa, potpisan na Samitu Evropska unija – zapadni Balkan u Sofiji.

Sastanku je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz.

S druge strane, predsjednica Kosova se oglasila na zvaničnom Twitter profilu te se osvrnula na sastanak s Džaferovićem.

“Naglašena je podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i naša posvećenost unapređenju saradnje za našu zajedničku euroatlantsku agendu”, saopćila je Osmani.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.