AccuWeather objavio veliku jesenju vremensku prognozu za Evropu, evo šta predviđaju

Rekordne vrućine ovog ljeta, dugotrajna suša i razorni požari pogodili su Evropu, stoga svi jedva čekaju jesenje kiše i normalizaciju situacije.

Prognostičari AccuWeathera objavili su kada će se to dogoditi i kakvo nas vrijeme očekuje.

AccuWeather-ov tim za dugoročne prognoze, koji se sastoji od meteorologa koji zajedno imaju više od pet decenija iskustva u predviđanju vremena širom Evrope, kaže da prelazak s ljeta na jesen možda neće biti primjetan za mnoge Evropljane.

Očekuje se toplije, suho vrijeme u početku meteorološke jeseni (od 1. septembra). Kiša će stići kasnije u jesen u nekoliko zemalja, ali pravo pitanje je hoće li potopiti isušene regije kojima je očajnički potrebna voda?

Tyler Roys, jedan od meteorologa, ističe da je Zapadna i Centralna Evropa pretrpjela najintenzivnije vrućine tokom ljeta, ali i da ih čekaju topliji vremenski uslovi od uobičajenog i tokom jeseni.

Očekuje da tokom novembra, ova područja imaju nešto normalnije vrijeme, uobičajenije za taj prostor – prenosi Klix.

Navodi da će ljetna vrućina i nastavak topline u jesen uticati na jesenje lišće, odnosno da će drveće izgubiti lišće mnogo ranije nego što je očekivano stoga će i jesenje boje biti manje živopisne nego inače.

Osim izrazitih vrućina, Evropu su pogodile i suše. Prognostičari očekuju da će i na jesen padavine i oluje u velikoj mjeri zaobići centralnu Evropu što će rezultirati sušnijim vremenom od uobičajenog. Dugotrajna suša će tako nastaviti da opterećuje snabdijevanje hranom i vodom, kao i transport robe širom Evrope zbog sniženog vodostaja rijeka.

Pobješnjeli šumski požari su već mjesecima problem, a meteorolozi očekuju da će nastavak suše koja se kreće u septembru i oktobru produžiti ovu opasnost.

Sezona šumskih požara, koja se obično smiri u septembru i početkom oktobra širom juga, vjerovatno će se nastaviti i u ovoj nadolazećoj sezoni, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Ističe se da će biti potrebno vrijeme da se oluje prošire na sjeverni dio Evrope, odnosno da se jače padavine mogu očekivati tek u drugom dijelu sezone.

Područja koja su pošteđena povećanog rizika od požara bit će rijetka na cijelom kontinentu, posebno početkom jesenje sezone, ali kao što je AccuWeather meteorologinja Alyssa Smithmyer istakla, baltičke zemlje bi mogle imati manji rizik od šumskih požara.

Jugoistočna Evropa će doživjeti različite promjene vremena

Najraznovrsnije vremenske prilike u jesenjem periodu pogodit će jugoistočne dijelove kontinenta, uključujući Grčku i balkanske zemlje.

Meteorolog Roys navodi kako će taj prostor prvo zahvatiti toplotni talas, a da kasnije zatim se može očekivati zahlađenje. Za razliku od Zapadne Evrope, može se očekivati i porast padavina do druge polovine sezone.

Ako se nastavi nadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati i šanse da se kasnije tokom sezone formira medicane.

Izraz je nastao kombinacijom riječi “Mediteran” i “hurricane” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.