Akademik Esad Duraković tretira: “Apsolutno je naivno vjerovati da će Dodik i Čović ući u neki međusobni konflikt, ili čak neslaganje, jer njih čvrsto veže krajnji cilj”

Akademik Esad Duraković napisao je kolumnu gdje tretira trenutnu politčku krizu u BiH i regiji.

“Sasvim nedavno, Vučić je sugerirao Dodiku da radi na pomirenju Srba i Bošnjaka na račun Hrvata, valjda zato da bi bili „na gubitku“ Hrvati.

Naravno, riječ je o podvali toga „mirotvorca“, o podvali koja više nije ni lukava jer se on već 30 godina na sve načine – od ratničkih do diplomatskih vještina – bori za konačno osvajanje bosanskog teritorija. On pri tome računa na nekoliko stvari”, piše Duraković.

Prvo, on računa na naivnost i apatiju Bošnjaka općenito.

Drugo, on zna da u bošnjačkom korpusu ima lidera od velikog političkog utjecaja, u samim političkim vrhovima, koji su spremni na ustupke njegovoj agresiji, pa i na podjelu BiH (sjetimo se visoko pozicioniranih političara iz SDA koji su in cognito, kao misionari, putovali u Beograd radi sabotaže revizije presude o genocidu u Srebrenici; sjetimo se skorašnjeg tajnog sastanka s Dodikom na najvišem partijskom nivou, i mnoštva drugih zavjereničkih akcija).

Opozicija u BiH ne umije to dovoljno politički kapitalizirati, a narod je potpuno apatičan. E, upravo ovih dana stiže novi podsticaj na perverznu „političku ljubav“ – kao podstrek da se Bošnjaci „pomire“ s Hrvatima kako bi time izbili „hrvatski adut“ Dodiku iz ruku; podstiču se na dalje ustupke Čovićevim rasističkim, segregacijskim i anticivilizacijskim prohtjevima smještenim u zamišljeni Izborni zakon”, navodi.

Sada smo u situaciji da ne znamo kud ćemo prije od silnih ljubavi i strastvenih pomirbi.

Mi se s Hrvatima nismo svađali (uvijek mislim na Hrvate u Čovićevom čudovišnom zagrljaju, jer ima veoma mnogo Hrvata koji su izvan toga zagrljaja, u čestitosti i bosanskom domoljublju!).

Prema ovim preporukama i scenariju, Bošnjaci treba da stalno popuštaju, uzmiču – sve dok se ne zatvore u bošnjački geto u kome će izgubiti baš sve.

Apsolutno je naivno vjerovati da će Dodik i Čović ući u neki međusobni konflikt, ili čak neslaganje, jer njih čvrsto veže krajnji cilj: rasturanje BiH stvaranjem trećeg entiteta i potom odvajanje i jednog i drugog entiteta”, ističe.

Izlazak ususret Čovićevom zahtjevima znači definitivno odustajanje o svake mogućnosti, svake šanse za stvaranje društva uređenog na građanskim principima, odnosno – to je konačno legaliziranje etničke strahovlade i konflikata do definitivnog raspada države.

Naprosto je zastrašujući nagovještaj iz nekih političkih partija s bošnjačkom većinom da bi – navodno – bilo dobro ići u tome smjeru. To je samoubilački čin!

Bosanske patriote treba da znaju jednu stvar: Ako se BiH raspadne, to neće biti zbog političke moći Dodika i Čovića već zbog bošnjačkog kompromisa s njima – pristanka na podebljavanje etničkih linija i stvaranja tri entiteta koji će završiti secesijom.

Ne može se to dogoditi bez pristanka „treće strane“; čak ni Palmer ne može patriote prisiliti na to. Poenta je u tome što bi tzv. čuvari BiH, nakon njena silnog mrcvarenja, mogli reći: Pa to je viša sila… Ništa se nije moglo učiniti…

Propadne li BiH, propast će zbog njenih lažnih branitelja, prvenstveno iz bošnjačkog korpusa. A „Bošnjaksitan“ bi ovdje bio evropska Gazza”, zaključuje Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.