Ambasada Velike Britanije žestoko odgovorila ruskom ambasadoru u BiH Igoru Kalabuhovu: “Prijetnje su neodgovorne i opasne”

Povodom izjave ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a, pri čemu se ambasador Ruske Federacije pozvao na primjer Ukrajine, danas je reagirala i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u Sarajevu.

Podsjetimo, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako naša zemlja ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu svojim interesima.

“Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo.

Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, kazao je Kalabuhov u emisiji Mreža na Federalnoj TV, izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

Na upit portala Radiosarajevo.ba, iz Ureda za infomiranje Ambasade Velike Britanije su dogovorili:

“Svima je jasno da je ruski rat u Ukrajini nezakonit i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona. Posljednje prijetnje ruskog ambasadora su neodgovorne i opasne. NATO put Bosne i Hercegovine je odluka koju donosi isključivo BiH i koji god put da odabere, BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivamo Rusku ambasadu da bude svjesna sjećanja, ožiljaka i posljedica nedavnog oružanog sukoba ovdje u BiH i uzdrži se od prijetnji i dezinformacija.”

Inače, ove prijeteće poruke u okolnostima početka ruske agresije na Ukrajinu izazvale su reakcije ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.