Analitičar i ekspert za EU Adi Ćerimagić bez dlake na jeziku iz Njemačke: “Većina u Berlinu i Evropi je odahnula”

Nakon prvih rezultata izbora u Francuskoj većina u Berlinu i Evropi je odahnula, kaže za “Avaz” analitičar Evropske inicijative za stabilnost i ekspert za EU Adi Ćerimagić.

On dodaje da bi pobjeda Marine Le Pen izazvala politički zemljotres u Evropi, onakav kakav je u SAD svojevremeno izazvao izbor Donalda Trumpa za predsjednika.

– To bi imali dalekosežne posljedice na čitavu Evropu i svijet. Predsjednik Makron svoju kampanju bazirao je na proevropskim porukama, a glasačima je u odnosu na 2017. ponudio nešto realniji program.

To je bilo dovoljno da postane prvi predsjednik Francuske u zadnjih 20 godina koji je izabran na drugi mandat. Zadnjih dana Macron je pokušao da motivira i manjinske zajednice da stanu iza njega, uključujući i muslimane. I čini se da je u tome uspio, iako je prema prvim rezultatima dobio manje glasova nego prije pet godina – kaže Ćerimagić za Avaz.

Nakon parlamentarnih izbora u Francuskoj u junu, on očekuje “konačno pokretanje zahrđalog francusko-njemačkog motora”.

– Koliko snažan će taj motor biti, ostaje da se vidi, ali čini se da će voziti naprijed. U tom smislu rezultati izbora u Sloveniji su također dobar znak. Moguća promjena vlasti tamo, dobar je znak i za BiH i region.

Odnos Slovenije prema regionu u zadnjih nekoliko godina bio je opterećen ekstremno desnim pozicijama Janeza Janše i bliskim vezama sa problematičnim političarima u regionu, EU i svijetu.

Naravno, ne treba očekivati čuda, ali Francuska, Slovenija i Evropa su dobile šansu da se stvari pomjere naprijed. I izbjegli su veliku krizu – ističe Adi Ćerimagić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.