Jako konkretne poruke analitičara Adija Ćerimagića direktno i bez pardona iz Berlina: “Srbiji najviše šteti pokušaj sjedenja na dvije stolice”

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić smatra da Srbija ne bi trebala sjediti na dvije stolice, jer to šteti njoj, njenim građanima i privredi – javlja Al Jazeera.

Njemački kancelar Olaf Scholz u Beogradu je ponovio zahtjev Srbiji da se priključi evropskim sankcijama protiv Rusije.

Nakon sastanka s Vučićem, Scholz je rekao da se to očekuje od zemalja kandidata i da taj stav nije nov. Vučić je objasnio poziciju Srbije u vezi s pitanjem sankcija, ali i odnosima s Kosovom, i dodao da je tokom ove posjete Šolza regiji – prvi put poručeno da se očekuje međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost Adi Ćerimagić kaže da je lista zahtjeva Njemačke i Evropske unije dosta duga.

Ćerimagić podsjeća da je Scholz došao u regiju u kojoj Evropska unija nije sposobna ni da dogovori kako će izgledati registarske tablice na na vozilima za građane Srbije i Kosova kada putuju iz jedne u drugu zemlju.

“Dolazi u region u kojem Evropska unija u ovom trenutku nema utjecaja.”

Smatra da Srbija ne bi trebala “sjediti na dvije stolice”, jer to šteti njoj, njenim građanima i privredi.

“Taj pokušaj sjedenja na dvije stolice, bez obzira na geografiju, bez obzira na ekonomiju – koja govori da Srbija treba da sjedi na jednoj, zapadnoj stolici, ustvari najviše šteti Srbiji, njenim građanima i njenoj privredi.”

Ćerimagić smatra da je ključno da se dinamizira proces priključenja Evropskoj uniji – ne samo Srbije i Crne Gore – već i ostalih zapadnobalkanskih zemalja.

Scholz je najavio oživljavanje Berlinskog procesa. Ćerimagić kaže da se nada da će Berlinski proces pokušati da integriše inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ u sebe.

“Ja se nadam da će ta inicijativa [Otvoreni Balkan] biti integrisana ili pojedena od strane ne samo Berlinskog procesa, već jedne šire politike proširenja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

Pogledajte snimak.

<iframe width=”560” height=”315” src=”https://www.youtube.com/embed/cDQqEjNPUI8” title=”YouTube video player” frameborder=”0” allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.