Anis Krivić oštro reagovao: “Nadležni u manjem bh. entitetu treba da se konačno prestanu igrati države”

Događaji Posljednje Vijesti

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) smatra neprihvatljivim poteze Vlade Srbije i bh. entiteta RS kada je u pitanju polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o tome da li je uopće zakonit projekt raspolaganja vodnim resursima koji su dobro države BiH, a ne entiteta.

“Stoga apeliramo na Vladu Srbije da odustane od bilo kakve vrste međunarodne saradnje s bh. entitetom u smislu izgradnje hidrocentrale na državnoj imovini Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić pozivamo da sve aktivnosti i saradnju kada je u pitanju izgradnja hidrocentrale ‘Buk Bijela’ u budućnosti vodi s Vijećem ministara BiH. Jedino u tom slučaju država Srbija neće učestvovati u narušavanju bosanskohercegovačkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti”, kazao je politički direktor SBB-a Anis Krivić.

U isto vrijeme smatramo da i u ovom slučaju dolazi do izražaja nefunkcionalnost i nesposobnost Vijeća ministara BiH, jer nije u stanju da zaštiti stvarnu imovinu BiH.

“Također, pozivamo i nadležne u manjem bh. entitetu da se konačno prestanu igrati države i da sve projekte koji su u nadležnosti BiH, u što spada i raspolaganje državnom imovinom, implementiraju putem Vijeća ministara BiH, a ne entitetskih vlada. Jedino na taj način je uopće moguće baviti se izgradnjom energetskih objekata na imovini države BiH”, naveo je Krivić i dodao:

“Iako nismo sretni što Vlada Srbije danas nije održala sastanak s Vijećem ministara, nas u SBB-u uopće ne iznenađuje njihova saradnja s Vladom bh. entiteta RS, ali nas žalosti indolentan odnos Vijeća ministara BiH i svih drugih bh. institucija i vladajućih funkcionera prema ugrožavanju suvereniteta BiH.”

Leave your vote