Antonio Guterres, glavni sekretar Ujedinjenih naroda poslao jasnu poruku narodu Bosne i Hercegovine: “Koristim priliku da svim građanima BiH čestitam Dan nezavisnosti”

Antonio Guterres, glavni sekretar Ujedinjenih naroda, čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima Bosne i Hercegovine u pismu upućenom predsjedavajućem predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću.

Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

“Koristim priliku da svim građanima BiH čestitam Dan nezavisnosti. Ovaj izvanredni historijski trenutak podsjeća nas da trebamo raditi u solidarnosti, kao jedna velika porodica.

Svaka država mora učestvovati u odgovoru na izazove i izvan njenih nacionalnih granica: od pandemije COVID-10, do dubokog siromaštva, nejednakosti i nepravde te klimatske vanredne situacije i sukoba koji gutaju naš svijet.

Na ovaj poseban dan, znam da UN mogu računati na sve građane BiH da će odgovoriti izazovu, ubrzati napredak ka ciljevima održivog razvoja i izgraditi bolji, pravedniji i mirniji svijet za sve ljude”, naveo je Guterres u pismu.

U utorak će Bosna i Hercegovina obilježiti svoj 30. Dan nezavisnosti.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u rat.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?[

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.