Arijana Memić objavila kad će se znati datum izricanja presude Zijadu Mutapu i drugima

Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića, oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH danas iznijelo završne riječi u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih.

Podsjetimo, oni se terete za prikrivanje dokaza i načina na koji je Dženan stradao u februaru 2016. godine.

“Danas je tužilaštvo BiH iznijelo završne riječi, o tome ćemo vas detaljnije informisati putem stranice Pravda za Dženana Memića.

“Odavno je ovaj predmet prevazišao granice BiH, predmet koji je test za pravosuđe i onaj koji je doveo do totalne pravne nesigurnosti” – riječi su tužioca…

U četvrtak, 10.11.2022.g, završne riječi iznijet će i moj otac Muriz Memić, zajedno s advokatom naše porodice, gospodinom Ifetom Feragetom.

Odbrana optuženih također će iznijeti završne riječi a nakon toga ćemo znati datum izricanja presude.

Pozvat ćemo vas da tog dana budete sa nama.

Želimo svima vama da se zahvalimo na riječima podrške, pozivima, komentarima.

Znači nam što ste uz nas, što nikada niste dozvolili da budemo sami kao i to što ste prepoznali važnost ove naše borbe.

I bit’ će pravde u ovoj državi! Mora je biti! Pravda za Dženana Memića”, napisala je Arijana.

Kada je u pitanju današnje ročište, Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo “svaku riječ” iz optužnice koja Zijada Mutapa, njegovu kćerku Alisu Ramić (ranije Mutap), bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti da su – kao organizovana kriminalna grupa – počinili protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su istakli da se osuđujućom presudom može vratiti povjerenje u pravosuđe i popraviti sistem koji je zakazao zbog postupaka optuženih.

“Ovom presudom ne možemo vratiti Dženana, ali možemo vratiti pravnu sigurnost”, kazao je Hasanspahić, dodajući da porodica stradalog mladića nakon sedam godina zaslužuje makar “zrno istine i pravde”.

Tužioci su analizirali izvedene dokaze za pet tačaka optužnice, navodeći da je istraga, nakon događaja 8. februara 2016. na Ilidži, namjerno skrenuta u pogrešnom smjeru, kako bi se prikrili stvarni počinioci. Hasanspahić je ukazao na dnevnik koji je Zijad Mutap vodio od večeri kada su njegova kćerka i Memić izašli, a u kojem se navode imena svjedoka, kontakti, dešavanja i slično.

“Zijad Mutap je uvijek prvi na svim lokacijama, vodi evidenciju… on daje brojeve telefona, govori s kim treba razgovarati, koga uhapsiti”, kazao je tužilac.

Dodao je da su svjedoci govorili kako je Alisa Ramić, nakon povređivanja te večeri, bila svjesna i komunikativna, da je na mjestu događaja rekla ocu: “Tata, zovi svoje ljude”, da su ljekari, a kasnije i vještaci, utvrdili da je zadobila lakše tjelesne povrede, da nije imala potres mozga i amneziju, te da je mogla izgubiti sjećanje do osam sekundi.

Tužioci su naglasili da se ne smije dozvoliti da svjedoci bez razloga govore kako se ničega ne sjećaju.

“Ako ćemo dopustiti ovakvo ponašanje, onda možemo ove sudnice zaključati”, kazao je Hasanspahić.

On je ukazao na svjedoka kojem je Alisa sutradan govorila o licu sa palicom, kao i na one koji su govorili da su Zijad i Alisa Mutap dolazili kod Seferovića, a da je u dnevniku zabilježeno da su Romi dobili 200.000 konvertibilnih maraka.

Optuženi Dupovac je, kako je rečeno, od lica koji nisu ovlašteni tražio da se pronađe određeni “Reno clio”, obećavajući im za to novac. Čampara je podsjetio na dokaze da je Dupovac, bez naloga tužioca ili suda, izuzeo snimke video nadzora iz dva objekta, a da je kovertu sa određenim dokazima bacio u kantu.

“Mi cijelo vrijeme imamo situaciju u kojoj Hasan Dupovac ne obavještava tužioca… Od ‘Clia’ usmjerava istragu u pravcu saobraćajne nesreće”, rekao je Čampara, dodajući da je optuženi – kao šef saobraćajnih istraga – vrlo dobro znao procedure.

Prema njegovim riječima, dokazano je da je Barić svjesno napravio propust kada nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, iako je tužilac bio naredio da se uzme sve odjeća. Dodao je da je Barić u službenim zabilješkama na različite načine predstavio dvije izjave izjave Alise Mutap.

Tužioci su ocijenili da su dokazali i odgovornost Ožegovića, koji je jedini u hotelu “Crystal” znao koje dijelove snimka policija želi, a koje nije mogla izuzeti zbog nestanka struje. Kako su naveli, ispostavilo se da su ti snimci izbrisani kada je policija nakon dva dana ponovo došla po njih.

Tužioci su naveli da je zbog ovog podmetanja i uništavanja dokaza pravosuđe bilo predmet međunarodnih izvještaja. Napomenuli su da ovaj slučaj nije završen i da se nadaju da će biti rasvjetljeno šta se dogodilo u noći kada je stradao Dženan Memić.

Nastavak završnih riječi je 10. novembra, prenio je Detektor.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.