Azra Zornić, koja je dobila spor protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu: “Dragan Čović želi elektore jer bi mu vjerovatno osigurali doživotni mandat u Predsjedništvu i u strukturama vlasti BiH…”

Posredovanje međunarodnih aktera u pregovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini nije donijelo željene rezultate, a dogovor se čini gotovo nemogućim.

Azra Zornić, apelantica pred ESLJP-om koja je dobila spor protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu, ističe da je Ustavni sud BiH nadležan za provedbu presude, te da će Spano posjetiti baš Ustavni sud.

“Dok je ova garnitura na vlasti, ne očekujem da će biti implementirane naše presude, jer njima to ne ide u prilog”, ističe Azra Zornić.

– Ali, od razgovora dvojice predsjednika sudova ne očekujem konkretno rješenje za implementaciju naših pet presuda, jer Ustavni sud je donio samo jednu presudu koja se odnosila na Božu Ljubića i ona je implementirana odmah.

Implementacijom naših presuda garniture na vlasti gube pozicije, vlast, odlaze na smetljište političke historije, tako da ja ne vidim način da bi pokušale to uraditi, govori nam Zornić i objašnjava da je sreća što pregovori nisu uspjeli, jer su bili dirigovani iz Hrvatske i od Čovića, te dobro izlobirani.

Naglašava da su pregovori koje je vodila Angelina Eichhorst i ostali EU izaslanici imali za cilj da cementiraju etničke grupe u BiH, da prodube podjele, segregaciju, da dijele BiH sferom utjecaja u nekom vidu neokolonijalizma od Srbije i Hrvatske prema BiH, gdje bi oni kroz svoje sestrinske stranke direktno učestvovali i miješali se na štetu građana, prenosi Oslobođenje.

“Elektori nisu mogući u BiH, jer imaju za cilj samo da podijele državu i da osiguraju Čoviću i njegovim simpatizerima doživotni mandat u Predsjedništvu i u strukturama vlasti BiH, govori Zornić i dodaje da mnoge zemlje EU podržavaju ono što rade europarlamentarci HDZ-a, koji sve vrijeme lobiraju za HDZBiH i HDZHR, a da BiH nema lobista niti novaca za takvo nešto”, zaključuje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.