Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić: U ovom trenutku, zvanični Zagreb uopće nema nikakvu politiku prema BiH

Očigledno je da Hrvatska nema državne politike prema Bosni i Hercegovini, koja bi se temeljila na principu dobrosusjedstva i uvažavanja potrebe da BiH funkcionira kao normalna evropska država.

Zašto Hrvatska državnu politiku podređuje interesu vrha HDZ-a BiH i čini se isključivo Dragana Čovića, upitana je bivša potpredsjednicu Vlade Hrvatske i ministricu vanjskih poslova Vesna Pusić.

– U ovom trenutku, Hrvatska zapravo uopće nema nikakvu politiku prema Bosni i Hercegovini.

Samo ima politiku promocije vodstva HDZ-a BiH, kao da Hrvati izvan HDZ-a ne postoje iako je u ovom trenutku postoje vrlo značajne figure u hrvatskom korpusu u BiH, kao npr. profesor Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i profesor na univerzitetu u Sarajevu, zatim recimo Franjo Topić koji je srce Kulturnog društva Napredak i vodi ga godinama, cijela jedna grupacija bosanskih Franjevaca koji nisu političari ali su vrlo zaslužni za čuvanje tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata i Hrvata u BiH uopće i doprinosu Bosni i Hercegovini kao jednoj kulturnoj zajednici.

Međutim, o njima niti iko u Hrvatskoj vodi računa niti se osvrće na njih. Zašto je to tako? Djelomično zato što u vodstvu HDZ-a Hrvatske ima veliki broj članova ili bivših članova HDZ-a BiH i vrlo bliskih suradnika Dragana Čovića.

Jedan takav primjer je bivša veleposlanica BiH u Hrvatskoj Željana Zovko koja danas sjedi kao jedna od 12 hrvatskih članova Evropskog parlamenta, navodi Pusić.

Ističe kako Andrej Plenković nema veliki uticaj na HDZ Bosne i Hercegovine, već obrnuto.

– HDZ BiH ima ogroman uticaj na premijera Plenkovića i HDZ Hrvatske, naročito u njihovoj politici prema BiH koja je gotovo jedina vanjska politika koju Hrvatska u ovom trenutku ima, ocijenila je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.