Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić u Sarajevu “zagrmio”: “U zabludi su oni koji misle da se BiH može razgraditi”

Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum počela je danas.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum ove godine nastavlja tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Među brojnim gostima našao se i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Mesić se obratio novinarima, a govorio je o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, kao i izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

– Da li on može zaustaviti bilo šta? Nema šanse da on može zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO. Ali je zbog rješavanja pitanja BiH, on išao na šire pitanje.

To se ne može uvjetovati. U BiH je situacija mogla biti dobra da ljudi shvate da je BiH država, da je integritet osiguran, a oni koji misle da se može razgraditi i nekim manevrima dobiti ono sto nije u ratu, oni su u zabludi – rekao je Mesić.

O visokom predstavniku je rekao da prije svega njega treba podržavati njegova država, EU i Amerika.

– Ako mu ne da podršku njegova zemlja i EU onda su njegove snage slabe – poručio je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske kazao je kako je Zapad kriv što se pitanje opstanka države dovodi u pitanje, jer ne daje odlučniju poruku da se to ne smije dogoditi.

– Nema prevelikog uticaja. Da ima ne bi bilo problema, ja uvijek prigovaram EU i SAD da su premalo prisutni. Ratovi su završeni sada treba graditi društvo i državu – dodao je Mesić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.