Predsjednik Slovenije Borut Pahor se oglasio iz Sarajeva: “Pozivam EU da za BiH omogući ubrzan proces!”

Predsjednik Slovenije, Borut Pahor obratio se prisutnima na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) na koji dolazi više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je “Nearshoring – perspektiva za region”, odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope – prenosi Anadolija.

Pahor je izrazio zadovoljstvo zbog povratka nakon određene pauze te pozdravio detaljnu diskusiju o poslovnim prilikama u BiH.

SBF JEDAN OD KLJUČNIH FORUMA

-SBF je već dokazao da je jedan od ključnih foruma za diskusije o ekonomskom prosperitetu BiH i cijele regije. Prvi preduvijet za ekonomski razvoj je politička stabilnost. Bez političke stabilnosti nema stvarnog ekonomskog i socijalnog prosperiteta.

Na političkim liderima regije je da investiraju više energije i iskrene političke volje u rješavanje problem ana kontruktivan način, kazao je.

PROCES EU INTEGRACIJE JE DO SADA BIO PRESPOR

Postoje tri ključna problema na Zapadnom Balkanu za koje često izražavam zabrinutost: bugarska blokada Sjeverne Makedonije, nedostatak napretka u Beogradu – Priština dijalog i iznad svega, nestabilna situacija u BiH. Čvrsto vjerujem da je EU odgovor na sva pitanja BiH i cijelog Zapadnog Balkana.

EU je esencijalna za osiguranje mir ai sigurnosti. EU nema alternativu. Proces EU integracije je do sada bio prespor i to vodi do porasta nacionalizma i neprihvatljivih ideja o graničnim promjenama.

PODRŽAVAM IDEJU UBRZANOG PROCESA ZA UKRAJINU

Proširenje EU na Zapadni Balkan je stvar prvog geopolitičkog poretka. To je još jasnije nakon ruske agresije na Ukrajinu. Podržavam ideju ubrzanog procesa za Ukrajinu. Međutim, zaista želim vidjeti ubrzan pristup kada je riječ o BiH. Na konferenciji o sigurnosti u Minchenu sredinom februara, prije ruske agresije na Ukrajinu, pozvao sam na ubrzan pristup za BiH.

Predložio sam mnogim evropskim liderima da BiH dobije status kandidata bez daljih preduvijeta. Zauzvrat, BiH bi se morala obvezati da će usvojiti potrebne reforme, istakao je Pahor i dodao da je to potrebno za sigurnu i uspješnu budućnost same zemlje i EU kao cjeline.

GRANIČNE PROMJENE I REGIONALNA SURADNJA

Trendovi prošlih godina su zabrinjavajući. Umjesto suradnje o pitanjima koja su važna za narod BiH – a to je ekonomski i socijalni prosperitet – lideri su fokusirani na probleme koji ih dijele. Umjesto naporima prema pomirenju i konstruktivnoj suradnji, mi svjedočimo svađama i pokušajima promjena granica, naglasio je.

Javno sam upozorio da sam protiv ideja o promjenama granica. Ne postoji način da se takve ideje materijaliziraju na miran način. Bit ću potpuno jasan: Želje za novim granicama će voditi do novog rata. Umjesto toga nam je potrebna veća suradnja. Kao što znate, ja sam za novu inicijativu Otvoreni Balkan. Oprezno sam je podržao u Novom Sadu u novembru 2019.

Po mom mišljenju, Otvoreni Balkan nije zamjena za EU. Međutim može mnogo pridonijeti ekonomskom prosperitetu zemalja is toga ojačati njihov položaj kada je riječ o EU.

Rat u Ukrajini je pokazao koliko je krhak mir u Evropi. To je mračni podsjetnik da se moramo odgovornije ponašati i riješiti sve naše probleme na miran način.

Pozivam političke lidere BiH da pojačaju svoje napore u prevazilaženju političkih podjela i postignu održiviju stabilnost. Pozivam EU da bude fleksibilnija, da omogući ubrzan proces za BiH. Neophodna su nam rješenja van okvira za BiH i Zapadni Balkan. Ja sam više nego spreman pomoći u ovim procesima, kazao je Pahor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.