Predsjednik Slovenije Borut Pahor se oglasio: “Ovo je veoma važno. Bosna je država, ali nije funkcionalna”

U ovom trenutku je za evropsku budućnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine vrlo važno da se usvoji reforma Izbornog zakona. To je sada važan test pravednih i funkcionalnih kompromisa.

Rekao je ovo u petak u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije.

Pahor se osvrnuo i na agresiju Rusije na Ukrajinu, mogućnost eskalacije sukoba na zapadnom Balkanu, ali, prije svega, na stabilnost regiona.

Politički dijalog

Osudio je invaziju na Ukrajinu.

– Ničim izazvana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu neposredno je povećala mogućnost eskalacije konflikata u regiji, međutim, oni nisu neizbježni. Sada je vrlo važno da se svi političari u regiji suzdrže od izjava i postupaka koji bi produbili nepovjerenje između naroda i država zapadnog Balkana. Potrebno je ojačati politički dijalog na svim nivoima i ojačati međusobno povjerenje i saradnju – rekao nam je Pahor.

Prema njegovim riječima, jedno od primarnih rješenja, kada je u pitanju BiH, jeste užurbani prijem u Evropsku uniju.

– Već na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti predložio sam takozvani fast track za uključivanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ova ideja je potom sadržana u izjavi devet predsjednika država EU za Ukrajinu. U razgovoru s poljskim predsjednikom Dudom posebno sam naglasio da na isto opredjeljenje predsjednika, potpisnika ove inicijative za Ukrajinu, računam i u slučaju Bosne i Hercegovine. Naravno, želio bih da se u potpunosti ubrza proces uključivanja država zapadnog Balkana u EU, iako zbog specifičnosti Bosne i Hercegovine, potrebe za očuvanjem njenog teritorijalnog integriteta i veće funkcionalnosti to posebno napominjem – kazao je Pahor.

Govoreći o tome šta je važno da se proces ubrza, istakao je:

– U ovom trenutku je za evropsku budućnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine vrlo važno da se usvoji reforma Izbornog zakona. To je sada važan test pravednih i funkcionalnih kompromisa.

Geopolitičko pitanje

Na pitanje koliko je moguće da se sukobi iz Ukrajine prenesu na Balkan, naglasio je da je „sada najvažnije osigurati mir i bezbjednost“.

– Primjer saradnje moraju biti vodeći političari u regiji. Rat u Ukrajini je dokaz da se sporna pitanja ne mogu riješiti silom. Primjenom sile neće biti riješen nijedan problem na Balkanu, samo će nastati novi. Proširenje EU na zapadni Balkan je geopolitičko pitanje prve kategorije. To govorim već niz godina, a događaji u Ukrajini to konačno potvrđuju. Nadam se da će se EU tome brzo prilagoditi i djelovati – potcrtao je Pahor.

Pahor je kazao da je rat u Ukrajini oživio zastarjeli geopolitički mentalitet. O ovome je govorio prošle sedmice na bečkoj diplomatskoj akademiji.

– U tom smislu, proširenje Evropske unije, posebno na zapadni Balkan, geopolitičko je pitanje prvog reda. Nedavno sam u nekoliko navrata istakao da usporavanje procesa proširenja Evropske unije na zapadni Balkan oživljava nacionalizam i razmišljanja o promjeni granica.

Ali Bosna i Hercegovina je poseban slučaj. Zagovaram ideju da politički lideri koji su posvećeni evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu osnuju grupu utjecaja pod nazivom “Prijatelji Bosne”. Na taj način bismo s bosanskohercegovačkim vlastima i sva tri naroda radili na pronalaženju rješenja da Bosna postane funkcionalna država. Ovo je veoma važno. Bosna je država, ali nije funkcionalna – rekao je Pahor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.