Vrlo znakovita poruka predsjednika Slovenije Boruta Pahora: “Bosni i Hercegovini bez uvjeta i pregovora dodijeliti status kandidata!”

Predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji sa predsjednicima Hrvatske i Austrije prisustvuje trilaterali na Brijunima, izjavio je da je uputio inicijativu da Evropska unija Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata bez uvjeta i pregovora. Ovu inicijativu je, kako kaže, podijelio s prijateljima iz EU-a.

Inače, na Brijunima se održava 9. trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Osvrnuli su se na aktuelnu situaciju u svijetu. U prvom planu su bili rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i nadolazeća energetska i prehrambena kriza, za koju se očekuje da će na jesen pogoditi Evropu.

U fokusu razgovora bilo je i proširenje EU na zapadni Balkan, proširenje Šengena i situacija u BiH.

Treba pomoći tamo gdje možemo, kazao je Pahor dok je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, govoreći o najavama da će blokirati Švedsku i Finsku da uđu u NATO ako se ne reformiše Izborni zakon, rekao da to ne radi da nekom napakosti nego da pomogne onima koji na drugi način tu pomoć ne mogu dobiti.

Paho je rekao da iz izjava nove slovenske vlade ne iščitava da će se podrška Ljubljane hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru uvjetovati provedbom odluke arbitražnog suda o razgraničenju dviju država

“Nikada, pa ni danas neću komentirati politiku vladu Slovenije, ali mogu reći sljedeće – iz izjava nisam razabrao da bi realizacija arbitražnog sporazuma bila uvjet za ulazak u šengen”, rekao je Pahor na Brijunima.

Slovenski predsjednik naglasio je kako će Slovenija i dalje zagovarati provedbu arbitraže, no i da je hrvatski ulazak u šengen u slovenskom nacionalnom interesu.

Milanović se složio da je hrvatsko članstvo u velikom interesu Slovenaca koji su vlasnici „ogromnog” broja nekretnina u Hrvatskoj.

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon iz redova socijaldemokrata, nekadašnje Pahorove stranke, ovaj je tjedan rekla da Slovenija podržava hrvatsko članstvo, no upozorila je da će konsenzus o tome u Europskoj uniji biti teško postići prije reforme šengenskog prostora.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.