“Bojim se da će i Milanović, kao i Dodik, imati problem s predmetom koji svi u kući imamo, a zove se ogledalo!”

Višestruko nagrađivani filmski i pozorišni glumac Emir Hadžihafizbegović dao je intervju za novi broj hrvatskog lista “Nacional”. Govorio je o pozorišnim i filmskim temama, ali i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komentarišući hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Hadžihafizbegović je rekao: “Bojim se da će i Milanović, kao i Dodik, svaki na svoj način, imati problem s jednim predmetom koji svi u kući imamo, a zove se ogledalo.

Samo pred ogledalom, u suočenju sa samim sobom, spoznajemo istinu. Što se tiče gospodina Milanovića, on je za mene veliko razočaranje”, poručio je glumac.

Prisjetio se da je hrvatskog predsjednika imao priliku upoznati u vrijeme njegove premijerske funkcije na jednoj pozorišnoj predstavi u HNK.

“Razgovarali smo ne više od pet minuta i ostavio je sjajan utisak na mene, kao mlad, pametan, elokventan i lucidan čovjek koji baštini najveće vrijednosti socijaldemokratije – ljudska prava, liberalno mišljenje i slično.

A onda se desio obrat Dr. Jekyll – Mr. Hyde. Ovaj Milanović i onaj iz HNK otprije nekih desetak godina, antipodi su jedan drugome.

Što se s njegovim mentalnim sklopom dogodilo u posljednjih godinu dana, ja ne znam niti to mogu otkriti”, ispričao je.

Ističe da mu je jako žao jer je Milanović dolazio u Sarajevo kao njihov gost.

“Davao je ogromnu podršku Željku Komšiću u izbornoj kampanji, a njegov politički narativ tada je bio građanska država BiH. On je, nakon Stipe Mesića i Ive Josipovića, sigurno bio najomiljeniji hrvatski političar u BiH.

Ovo njegovo ponašanje i potcjenjivanje inteligencije građana BiH jako me žalosti. Mogu reći samo ono što ja mislim, ali čini mi se da iza njegova, kao i Dodikova i Čovićeva narativa, stoje Rusi. Geneza te političke inverzije mi je velika enigma”, rekao je.

Podsjećamo, Milanović se obratio javnosti komentarišući posljednje aktuelnosti u Hrvatskoj.

“Prepucavao” se sa premijerom Andrejem Plenkovićem ismijavajući ga jer tvrdi da ima ogroman utjecaj u EU, a nije uspio nagovoriti ih da mu “s kičme skinu bezveznjake koji lupaju po Sarajevu”.

Plenkoviću je poručio da je ili lažov ili štetočina kada kaže da ima ogroman utjecaj u Biselu jer ga nije iskoristio za poboljšanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“U redu, ako je tvoj utjecaj ogroman, zašto ga nisi iskoristio za Hrvate u BiH. Ako imaš utjecaja, a dopuštaš da se tamo Hrvatima u BiH napijaju krvi i da držiš anesteziju dok im otkidaju političku glavu, onda si izdajnik”, poručio mu je Milanović.

Zatim navodi kako se Bosnom i Hercegovinom u međunarodnoj diplomatiji bave “totalni bezveznjaci, ljudi koji stavljaju kvačice”

“Njih ne zanima vrijednost i suština, nego samo jesu li ispunili zadatke. Ako im na putu stoje neki Čović ili Dodik, oni će ih naprosto zgaziti. Mi se nalazimo u opasnoj situaciji. Hrvatima se u BiH bave totalni bezveznjaci uz asistenciju hrvatskih izdajnika”, rekao je Milanović.

Tokom jučerašnjeg zasjedanja Sabora, premijer Hrvatske Andrej Plenković je kazao kako je Milanović “štetočina s Pantovčaka” koja je nepopravljivo ugrozila odnos Hrvata i Bošnjaka izjavom “prvo sapun pa onda parfem”.

Milanović je ovo prokomentarisao kazavši da mu nije cilj bio uvrijediti konkretno narod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.