BOJKOT PRVA TEMA Nikola Lovrinović i Adil Osmanović saglasni: “Nismo mi krivi, Parlament BiH mora raditi”

Posljednje Vijesti

Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH održava se bez političara iz stranaka kojima je sjedište u entitetu RS, a o bojkotu rada govorilo se na početku zasjedanja.

Nikola Lovrinović (Klub HDZ) je kazao da je sjednica već jednom otkazana s nadom da će se nešto promijeniti u vezi s političkom situacijom u kojoj smo se našli.

“Pristali smo na to, da bi za mjesec održali sjednicu da bi utvrdili faktičko stanje koje imamo. Nismo znali šta će biti dok se sjednica ne dogodi. Međutim, često puta ono što govorim nije u ime kluba i ovdje se ne shvaća ozbiljno, kao ni mnogo toga u Parlamentu.

Priča se ne može ni završiti u ovom domu, može se samo započeti. Nisam siguran da je Kolegij ili da smo mi krivi za situaciju u kojoj smo se našli, ali ne možemo reći da nismo odgovorni i da ne tražimo rješenja”, kazao je.

Lovrinović je kazao da ne zna šta se će događati danas na sjednici, ali da ovo nije dobro. On je kazao da je BiH država svih nas.

“Mi moramo naći rješenje, odgovor na ovo, moramo raditi kao Parlamentarna skupština BiH. Neprihvatljivo je da se ovdje neke stvari dešavaju sa saznanjem da se ne može završiti posao.

Možemo diskutovati cijeli dan, ali ovakav način zasjedanja i rada, za koji nismo mi krivi nije uredu. Puno toga se nakupilo. Ova odluka visokog predstavnika je možda bila samo vrh ledenog brijega. Ali moramo stati i reći gdje smo i šta smo” dodao je.

On je kazao da ako dio kolega želi da ima drugačiju državu i ustav – izvole jer i za to postoje zakonske procedure.

“Moramo poštivati da je ovo država, sve je jasno kao dan. Ko želi drugačije, nemam ništa protiv, ali dajte da dok imamo ovo da poštujemo. Volio bih da se uozbiljimo, ovo je vrhunac političke krize, iako vjerovatno ima i gore”, naglasio je.

Adil Osmanović (SDA) je kazao da se dijalog mora voditi u institucijama BiH i nigdje drugo.

“Tamo gdje mi nemamo kapacitet, očekujemo da reaguje OHR. Oni su donijele izmjene Krivičnog zakona. Mislim da treba učiniti sve da ovaj dom radi i pronalazit rješenja da se izađe iz ove krize”, dodao je.

Sjednici prisustvuje 29 zastupnika, a na početku nije bilo odgovora na poslanička pitanja jer na sjednicu nisu došli ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao ni ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Leave your vote