Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH: Odluke HNS nisu obavezujuće, Hrvati će izaći na izbore

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH, kazao je u emisiji Rezime Federalne televizije da se za njega osobno i za Hrvatsku stranku neće desiti ništa na sjednici HNS-a.

“Za stranke koje su u HNS-u moguće da bude nekakva poruka oko ne izlaska na izbore, oko bojkota. To ćemo još vidjeti. Bilo kakve odluke koje se donesu na HNS-u one nisu obvezujuće kako su oni to htjeli i naglasili za sve Hrvate, bez obzira gdje se nalaze. To će ostati nešto što je vezano samo za stranke koje su u HNS-u.

“Ističe da jedino tužba prema Strazburu nije bilo nešto što je bilo u opciji sve ove godine, pa se ništa nije desilo.

“Kad postavimo pitanje šta je drugačije u odnosu na prethodne izbore vidimo da se Izborni zakon nije mijenjao. Ostao je potpuno isti i teško je vjerovati da će doći do bilo kakve promjene samog Izbornog zakona jer znamo da su potrebne i promjene u Ustavu, a ušli smo u izbornu godinu tako da ne možemo ništa od toga očekivati.

Izborni zakon je takav kakav jeste i ono što se promijenilo jeste jedino Središnje izborno povjerenstvo, odnosno njihov sastav. Očekujemo da bi i SIP mogao u nekom narednom periodu provesti neke tehničke izmjene Izbornog zakona, da uvede nekakve novine u Izborni zakon.

Ali da li je to dovoljan razlog da se zaustave i bojkotiraju izbori sada kada se nisu bojkotirali 2018.? Ponovo su spremni pokrasti izbore i samo traže tu mogućnost, da se taj dio ne dira. Njih Izborni zakon i ne zanima.”

Smatra da stranke okupljene oko HNS-a imaju legitimno pravo da odluče hoće li ili ne izaći na izbore.

“U svakom slučaju veliki broj Hrvata će izaći na izbore. Volio bih da akademici budu ta vodilja da li izaći na izbore, a ne određene stranke koje sebi daju za pravo da sa 20-25% koliko oni osvoje glasova na izborima zbog velikog broja onih koji ne izlaze žele sebe predstaviti kao lidere.

Ne možemo poistovjećivati jedan narod sa jednom ili nekoliko stranaka koje se nalaze okupljene oko jednoumlja, jedne ideje jednog čovjeka koji upravlja svima njima.”

Skopljaković kaže da se o Izbornom zakonu počelo govoriti krajem 2017. i kroz 2018.

“To se sada isto ponavlja samo što su ove godine uspjeli uvući i međunarodnu zajednicu u te svoje igre prijestolja. Možemo reći da je međunarodna zajednica ovim svojim potezima namagarčena, u najmanju ruku jer su ih doveli da se pregovara u izbornoj godini, a što se radilo zadnje tri godine? Uvukli su međunarodnu zajednicu možda svjesno ili nesvjesno i drago mi je da je došlo do toga.

Međunarodna zajednica sve više uviđa s kim ima zaista posla i drago mi je da su pozvali i oporbene stranke da učestvuju na izborima. Ne možemo reći da imamo predstavnike u vlasti koji su legitimni kada znamo na koji način se provode izbori i da na temelju tih krađa se dolazi u poziciju, da se bude u vlasti.

Jako mi je drago da je gospodin Escobar, pa međunarodna zajednica prepoznala da su kriminal i korupcija nešto što je jedan od najvećih problema u BiH i da se treba pristupiti rješavanju tih pitanja. Vjerujem da mi u BiH imamo nekakav paket zakona za borbu protiv korupcije, ali se postavlja pitanje zašto se oni ne aktiviraju.”

Navodi da sankcije koje su uvele SAD protiv određenih aktera u BiH nisu završene.

“Volio bih da se ta lista cijela objavi i da budu svi jednako nezadovoljni rješenjima koja se nude, najčešće od međunarodne zajednice. To će zaista pokazati onda i građanima šta se zapravo dešavalo u BiH. Ali ako imamo ovakve optužbe od strane međunarodne zajednice onda se postavlja pitanje zašto naše Tužiteljstvo ništa ne poduzima. Oni ne vide tu nikakav problem, a neko sa druge strane granice vidi šta se dešava u BiH.”

Smatra da je teško pomiriti neke druge aspekte u BiH ukoliko ne promijenimo vlast.

“Ako imamo ovo što imamo na vlasti, oni imaju tako jake poluge vlasti da je nemoguće napraviti nekakve pozitivne pomake u nekim drugim dijelovima. Glavna odgovornost je na ovim političkim akterima. U ovoj godini treba konačno nešto da se desi na izborima, da promijenimo vlast i da krenemo u reforme koje su nam zaista potrebne.”

Skopljaković naglašava da će Hrvati sigurno izaći na izbore.

“To da neki neće izaći, pa imali smo i dosad veliki postotak onih koji nisu izlazili i zašto bi nas to sad nešto iznenadilo. Ja bih volio samo da se onda zarotira taj postotak, onaj koji je dosad izlazio da ne izlazi, a onaj koji nije izlazio da izađe pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat.

Od ovih izbora zaista očekujem jako puno. vjerujem da su građani BiH napokon uvidjeli šta se dešava u BiH i krajnje je vrijeme da i građani preuzmu odgovornost na sebe jer odgovornost zaista leži na građanima. Izađite na izbore, dajte svoj glas i vidjećete kako taj glas ima jako velikog utjecaja na sva dešavanja u BiH.”

O izjavi Dragana Čovića u NSRS-u kaže da je Hrvatska stranka jedina reagirala na takav jedan potez.

“To što je učinjeno u NSRS-u zaista je sramotno jer je preko 200.000 Hrvata napustilo RS, protjerani su, gotovo očišćeni. Jednako tako i Bošnjaci i sada se netko nađe da se divi toj jednoj operaciji koja je protjerala Hrvate i svi oni koji sjede u HNS-u oko Dragana Čovića, ukoliko se jasno ne ograde od takve stvari, onda oni podupiru sva ova dešavanja.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.