Lider Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković veoma jasan: “Prvo promjena korumpirane vlasti na izborima pa kandidatski status za BiH”

“U posljednje vrijeme sve se više čuje zalaganje pojedinih država da se i Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status za članstvo u EU, onako na brzinu bez reformi i napretka u demokratizaciji zemlje.

Ako bismo dobili kandidacijski status, što bi se promijenilo i koliko bismo bili bliže EU nego što smo to danas kada nemamo kandidacijski status”, pita se Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

“Bosna i Hercegovina na određen način već ima kandidacijski status jer smo svi mi u BiH otvoreno kazali da želimo u EU ali na žalost to nismo i pokazali te pretvorili želje u stvarnost. Ubrzani kandidacijski status BiH neće donijeti promjene niti će to riješiti problem donošenja potrebnih zakona iz 14 prioritetnih zahtjeva EU komisije.

Dodjeljivanje kandidacijskog statusa, u neku ruku bila bi nagrada vladajućim, baš u izbornoj godini kada svi želimo da građani napokon izađu na izbore kako bi kaznili sve one koji su sve ove godine držali BiH u mraku i nisu učinile ništa da zaslužimo kandidacijski status.

Ubrzano dobivanje kandidacijskog statusa, bila bi nagrada i znak vladajućim da i dalje sprječavaju demokratske promjene u zemlji, a BiH bi sa ovakvom korumpiranom vlašću ostala narednih desetljeća i dalje samo kao kandidat.

Potrebne su nam promjene vlasti koja će mijenjati zakone i prilagođavati ih europskim standardima kako bi građani na svojoj koži iz dana u dan osjećali taj kandidacijski status, ovako bi to bio još jedan veliki korak unatrag.

Bez promjene vlasti neće biti promjena i napretka niti sa kandidacijskim statusom. Ako želimo promjene moramo puno toga mijenjati”, navodi Skopljaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.