Bruka i sramota Autocesta FBiH: Šta je s gradnjom tunela (Neu)Hranjen? Nadležni kažu da će nas koštati 200 miliona KM

Sudeći po svemu poznatom, tunel Hranjen je još jedno svjedočanstvo neprofesionalizma u Bosni i Hercegovini.

Portal Klix.ba je odgovorne pitali kakav je status miliona KM vrijednog gradilišta.

Vlast Federacije Bosne i Hercegovine je 2019. godine na početku gradnje nove saobraćajnice, na kojoj se treba nalaziti i ovaj tunel, obećavala da će se od Sarajeva do zapostavljenog Goražda stizati za 45 minuta. Realizacija projekta preduzeća Autoceste FBiH, a čiji je izvođač kompanija Euro-asfalt, je obustavljena prošle godine.

Gradnja tunela je trebala koštati 81 milion KM, a veći dio iznosa – 65 miliona KM je osigurano iz akumulirane dobiti BH Telecoma. Radovi su obustavljeni u trenutku kada je realizirano tek 35 posto projekta. Za 35 posto urađenog potrošen je skoro sav novac, tačnije 97 posto novčanih sredstava. Zbog toga će tunel (Neu)Hranjen, kako su ga neki s podsmijehom nazvali, koštati znatno više od planiranog.

Da je sve bilo kako treba, nova saobraćajnica od glavnog grada do istoka zemlje bila bi ove godine u funkciji. Zašto to nije tako i da li će iko odgovarati za propuste pitali smo entitetsko Ministarstvo prometa i komunikacija.Pozvavši se na zakone uputili su nas na Autoceste FBiH.

Propusti i sankcije

U ovom preduzeću tvrde da su se problemi desili zbog razlike između predviđenih i stvarnih geoloških uslova na području na kojem se tunel gradi. Ocijenili su da je to za posljedicu imalo razliku između ugovorene i realizovane dužine iskopa i gradnje.

Nadležni su obećavali da će odgovorni biti sankcionisani. Pitali smo da li je utvrđeno ko su odgovorni i da li će biti sankcionisani za propuste, ali je odgovor izostao. Nedugo prije što će javnost saznati za probleme u gradnji tunela, Adnan Terzić je smijenjen sa pozicije direktora Autocesta FBiH.

U ovom preduzeću su kao rok za otklanjanje, kako su naveli, nedostataka istakli 30. juni.

“Sredinom februara potpisan je aneks ugovora sa ciljem dovršetka radova na do sada iskopanom dijelu tunela i bez dodatnih finansijskih sredstava. Novi rok za otklanjanje nedostataka je 30. juni 2022. Autoceste FBiH će za to vrijeme pripremiti projektnu dokumentaciju za raspisivanje novog tendera za nastavak radova na ovom projektu. Preduzete su sve neophodne radnje i aktivnosti kako bi se nastavila realizacija projekta”, ukazali su.

Analiza i nastavak gradnje

Najavljivano je da će stručnjaci iz Austrije biti angažovani zbog, kako je naglašeno, paušalnih ugovora. U Autocestama su istakli da rade na tome da se izvrši, kako su odgovorili, nezavisna analiza.

“U cilju da se izvrši kvalitetna, stručna i nezavisna analiza dosadašnje realizacije projekata, pokrenut je postupak nabavke za izbor konsultantskih usluga FIDIC eksperata (Ekspertno vijeće) kao podrška projektima u gradnji. Postupak je poništen, jer pristigla ponuda nije bila prihvatljiva. Ubrzo će biti pokrenut novi postupak”, ukazali su.

Ukazali su i na to da je u toku postupak izrade glavnih projekata za saobraćajnu opremu, signalizaciju i instalacije u tunelu, a kako bi se završili svi radovi u tunelu te prilagodili lokalni i gradilišni putevi od Hrenovice kroz tunel Hranjen do Goražda.

Uvjeravaju da su oni, kao i Vlada FBiH neupitno opredijeljeni da se ovaj tunel, odnosno saobraćajnica izgrade.

Ukupni trošak i finansiranje

Na upit koliko će u konačnici koštati gradnja, poručili su da procijenjena vrijednost sada premašuje više od 200 miliona KM. U obrazloženju zašto je to tako istakli su i to da su “cijene materijala značajno više i dalje rastu od izbijanja rata u Ukrajini”. Najavili su i kreditno zaduženje.

“Vlada je ovogodišnjim budžetom osigurala 35 miliona KM za nastavak radova i za taj dio novca uskoro će biti raspisan novi tender. Za nedostajuća sredstava u saradnji sa resornim ministarstvom i vladom pripremamo dokumentaciju za kreditno zaduženje kako bi se projekat završio”, potcrtali su.

Prema navodima Autocesta FBiH, u prvoj fazi bila su osigurana sredstva samo za iskop tunela i izradu primarne podgrade te da za ostale radove sredstva nisu bila osigurana.

A dok sredstva ne budu osigurana ne preostaje ništa drugo da vas priloženom videoprezentacijom podsjetimo kako će nekad izgledati saobraćajnica od Sarajeva do Goražda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.