Čekajući presudu u slučaju “Dženan Memić”, sestra Arijana poslala poruku javnosti: Ne želimo da živimo u sistemu koji nas briše i koji počiva na principima nasilja i nepravde

Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića, poslala je pismo u kojem poziva na izricanje presude u slučaju “Dženan Memić”, u četvrtak, 24. novembra.

Njene poruke je objavio portal Radiosarajevo.ba.

Pismo Arijane Memić prenosimo u cjelosti:

“prije svega, želimo da se zahvalimo na iskrenom izvještavanju o slučaju “Dženan Memić” do sada, te podršci koju ste na taj način pružili našoj porodici i grupi “Pravda za Dženana”.

Sada smo na korak od okončanja prve faze “testnog slučaja za bh. Pravosuđe”, kako je g. Reinhard Priebe, pravni ekspert, angažiran da istraži vladavinu prava u BiH ispred Europske Komisije, nazvao, između ostalog, slučaj “Dženan Memić”.

Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan.

Lažna optužnica, za lažnu saobraćajnu nesreću koja je imala za cilj da zataška istinu o stradanju Dženana Memića, dobila je epilog u vidu oslobađajućih presuda Kantonalnog suda u Sarajevu,

kao i potvrdu iste od strane Vrhovnog suda Federacije BiH. Konačno je, nakon pet dugih godina borbe za pravdu i funkcionalno pravosuđe, Sud BiH 2021. godine potvrdio optužnicu protiv Zijada Mutapa i dr. za zataškavanje istine i fingiranje istrage u slučaju stradanja Dženana Memića.

Europska Delegacija u BiH navodi kako je funkcionalno pravosuđe uvjet BiH za članstvo u EU, te da svako mora imati pristup jednakim prilikama i mogućnost da gradi budućnost kod svoje kuće.

Ovo je naša kuća, naši životi su utkani u tkivo ove zemlje, a naša djeca su njena nada. Ako nema naše djece, onda nema ni nas.

Ne želimo da živimo u sistemu koji nas briše i koji počiva na principima nasilja i nepravde, jer smo se našoj djeci zarekli na solidarnost i bezuvjetnu ljubav.

Pozivamo Vas da i ovaj put budete sa nama, porodicom i građanima i građankama Bosne i Hercegovine u četvrtak 24. novembra 2022. u 9 sati u Sudu BiH,

na izricanju presude Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođ. Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću u predmetu koji se protiv njih vodi zbog osnovane sumnje za organizirani kriminal i pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”, napisala je Arijana Memić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.