in , ,

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon obećava: “Radit ćemo na ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine”

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon gostovala je na BHT-u.

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon gostovala je na BHT-u.

“Evropske institucije, barem ja i moje kolege u Evropskom parlamentu i Slovenija sada kada bude predsjedavala, posvetiće posebnu pažnju svim zemljama Zapadnog Balkana, posebno Bosni i Hercegovini. Radit ćemo na ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine“, govori za intervju “Jedan“ članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Sada je Bosna i Hercegovina, kako smatra političarka iz Slovenije, tempirana bomba, prije svega zbog toga što nema novih ideja i inicijativa za izlazak iz krize.

„Zbog toga se ja nadam da ćemo napraviti oko Bosne i Hercegovine veći fokus, jer je jako značajna zemlja u regionu zbog svih kompleksnih i različitih etničkih grupa i kompleksnosti zemlje koja treba da postoji kao jedna cjelovita, teritorijalno suverena i da međunarodna zajednica prema njoj ima odnos kao prema takvoj“, smatra Tanja Fajon.

Šta donosi slovensko predsjedavanje EU?

Zapadni Balkan i proširenje će biti visoko u agendi Evropske unije kada Slovenija uskoro preuzme predsjedavanje, ali ne treba očekivati spektakularne rezultate preko noći. U oktobru će Slovenija organizirati samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, i to bi trebalo pokrenuti neke procese nakon izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

„Uvijek se nekako čeka da to vrijeme prođe, ali ja očekujem da do kraja ove godine, a što je sigurno jako važno za cijeli region, da se otvaraju pregovori za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. I naravno, kandidatski status Bosni i Hercegovini, otvaranje novih poglavlja za Srbiju, pitanje bezvizne liberalizacije za Kosovo. Dakle, mogući su koraci naprijed i ja očekujem da će Slovenija, kao neko ko dobro poznaje region tu ponuditi jaku podršku“, govori europarlamentarka Tanja Fajon.

Fajon o zabrani negiranja genocida

„Mi u Rezoluciji u Evropskom parlamentu kažemo da Bosna i Hercegovina treba da ubrza kažnjavanje ratnih zločina u skladu sa Revidiranom nacionalnom strategijom za ratne zločine. Pozivamo na nepristranu i efikasnu kaznenu istragu tih zločina. Isto tako osuđujemo sve vrste povijesnog revizionizma, neprovođenja presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Tu je uključen i genocid iz Srebrenice“.

Novi visoki predstavnik će učiniti ono što se od njega očekuje.

Tanja Fajon smatra da posao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini još nije gotov i da ova pozicija osigurava stabilnu budućnost za našu zemlju. Zato misiju Christiana Schmidta (Kristijan Šmit), njemačkog političara iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), smatra iznimno važnom.

„Njemačka je jako značajna zemlja koja daje veliku podršku cijelom regionu, kao i proširenju. Dakle, biće to važna osoba na poziciji i ja se nadam da će i on lično napraviti sve što Bosna i Hercegovina očekuje od njega“, smatra Tanja Fajon.

Iako će visoki predstavnik moći da koristi bonske ovlasti, Fajon smatra da bi najbolje bilo da njegove odluke budu usaglašene sa liderima u zemlji, kako bi sve moglo funkcionirati.

Intervju “Jedan” je na programu BHT1 večeras od 20 sati.

STVARI SU VRLO JASNE BiH u subotu igra protiv Švedske, pobjednik ide u kvalifikacije za SP 2022

Zlatan Ibrahimović je scenama s jahte svima jasno poručio odakle su njegovi korijeni