in ,

Danis Tanović čestitao Jasmili Žbanić pa poslao poruku bh. političarima: “Pred raspadom je naša kinematografija! Trebamo mnogo veću podršku!”

Bosanskohercegovački režiser Danis Tanović oglasio se nakon što je i zvanično potvrđeno da je film Jasmile Žbanić “Quo, Vadis Aida” nominovan za Oscara

Bosanskohercegovački režiser Danis Tanović oglasio se nakon što je i zvanično potvrđeno da je film Jasmile Žbanić “Quo, Vadis Aida” nominovan za Oscara.

“Nema mišljenja o nominaciji. Ima samo radost i sreća. Divna vijest u ovim tmurnim vremenima. Moram priznati, pomalo očekivana, jer sam pogledao skoro sve filmove pogledao koji su bili u široj nominaciji. Bilo mi je jako drago kada je ušao u uži izbor. I mislio sam da će se ovo desiti. Nisam iznenađen, a jako sam sretan. Svih pet koji su ušli u nominaciju su odlični i jaki filmovi. To je jedan divan dan za sve nas”, započeo je Tanović.

“Čestitam Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi”, kazao je Tanović pa nastavio sa oštrim porukama prema bh. političarima.

“Bh. kinematografija je u ruinama, nešto smo uspjeli izgraditi godinama, ali to nije dovoljno. Trebamo mnogo veću podršku.

Nažalost nepotizam i sve ostalo dovelo je do toga da se bh. kinematografija nalazi na vrlo niskim granama”, kazao je Tanović.

“Nisam siguran šta ovo znači za bh. kinematografiju, s obzirom da je naša kinematografija otprilike, da ne kažemo da se raspala, ali je pred raspadom. Mi snimamo jedan ili dva filma godišnje na jedvite jade, dok naši susjedi to rade mnogo više. Recimo u Srbiji se u ovom trenutku snima bar desetak serija i ne znam koliko još igranih filmova”, zaključio je Tanović, režiser filma Ničija zemlja koji je 2002. osvoji Oscara.

Seka Aleksić o incidentu na koncertu: “Udario me jedan od fanova i to mikrofonom, zavšila sam u bolnici!”

Bakir Izetbegović traži od Valentina Inzka da im dostavi originalan tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma