Divna priča Milenka Petrovića: „U Maglaju sam od februara do decembra, na svojoj očevini. U Doboju prezimim…”

„U Bakotiću kod Maglaja sam od februara do decembra, na svojoj očevini. Prezimim u Doboju, a onda ponovno povratak u selo gdje sam proveo veći dio života“, ovaku svoju priču započinje povratnik Milenko Petrović (52) i nastavlja.

„Ova kuća je dio mene, ovdje sam rođen, danas na očevini ostvarujem prihode za život. Rastao sam uz roditelje koji su se bavili poljoprivredom i sasvim je bilo razumljivo da se i sam počne baviti uzgojem povrća. Nisam nigdje stalno zaposlen, radim honorarno kao saradnik u nekim firmama, ali veći dio prihoda za život ostvarujem baveći se poljoprivredom“.

Sa terase Milenkove kuće puca pogled na rijeku Bosnu, na zemlju koju obrađuje vlastitim rukama skoro 20 godina – piše maglaj.net.

„Ja se osjećam lijepo kada ujutru ustanem, vidim rijeku koja protiče ispod same kuće. Nije samo poljoprireda ono što me drži ovdje, to je prije svega onaj osjećaj kada si svoj na svome, to je to“, priznaje nam iskreno.

Ni nakon poplave 2014.godine nije odustao

Osim bašte, Milenko ima tri plastenika ukupne površine 450 kvadrata, a na otvorenom obrađuje 3.000 kvadrata, gdje uglavnom gaji kupus, papriku i patlidžan.

„Od 2003.godine bavim se poljoprivredom. U plastenicima uzgajam dijelom rasadni materijal, ali i paradajz, papriku, krastavac, a kupus na otvorenom. Proizvodim otprilike 15.000 presadnicama, a u plastenicima i na otvorenom sadim 7.000 sadnica.

U zavisnosti od sezone proizvedem od 10 do 15 tona poljoprivrednih proizvoda, za svoje i potrebe prijatelja, a nešto se i proda. Krajnja je namjera da imamo svoju hranu u dovoljnim količinu, zdravu i jeftinu za nas“, priča nam Petrović i dodaje.

„Dugo godina gajio sam i lubenicu, ali odustao sam jer nisam mogao konkurisati cijeni uvozne.
Držim se prozvodnje pet-šest kultura, koje su tražene, a tempiram njihovo vrijeme berbe za početak septembra kada krene i priprema zimnice“.

I sam je imao velike štete nakon katastrofalne poplave u maju 2014.godine. Procjenjene su na blizu 30.000 KM. Kada se voda povukla suočio se sa porušenim plastenicima i devastiranim zemljištem.

Bio je, priča nam, spreman odustati od svega, ali onda su mu prijatelji priskočili u pomoć da obnovi objekte, a zahvaljujući lokalnoj vlasti od donatora je dobio i veći plastenik. I nastavio tamo gdje je stao prije katastrofe.

Ovo je uvijek bio poljoprivredni kraj

Prije rata, mještani sela koja gravitiraju uz rijeku Bosnu, bili su oslonjeni na fabrike Natronku i Krivaju, ali obrađivala se zemlja i gajila stoka. Godinama poslije rata povratak nije zaživio onako kako je trebalo, priča nam Milenko. „Dugo se čekalo na povratak, veliki broj prijeratnih stanovnika ‘skućio se’ u drugim sredinama, izrodila su se djeca, zaposlila se, neki i nemaju osjećaja za rodni kraj, posebno oni koji nisu odrasli ovdje. I sada se dobar dio povratnika bavi se poljoprivredom , nije to nešto intenzivno ali, jedan dio egzistenciju ostvaruje zahvaljujući poljoprivredi“, kaže on.

Cijeli tekst pročitajte na portalu maglaj.net.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.