Dječačić Milorada Dodika je ozbiljno ponizio samoga sebe, rasturen je: Vijeće sigurnosti UN nije zauzelo stav da Schmidt nije legalno i legitimno izabran

Izjavivši da je Schmidt obmanuo javnost jer je izvještaj poslao generalnom sekretaru UN-a, te da se i dalje lažno predstavlja kao visoki predstavnik, Šulić je, pored ostalog, ustvrdio i da Vijeće sigurnosti UN-a “smatra da Schmidt nije legalno i legitimno izabran za visokog predstavnika” – piše analitički portal Istinomjer.

“To što je poslao Schmidt, poslao je generalnom sekretaru UN, a ne Savjetu bezbjednosti. To je velika razlika, jer Savjet bezbjednosti, kao i institucije Srpske, smatra da Šmit nije legalno i legitimno izabran za visokog predstavnika”, izjavio je Denis Šulić.

“Upravni odbor raduje se suradnji s gospodinom Schmidtom”

Nakon što je 27.5.2021. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC SB) saopštio da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio ostavku na tu funkciju, istoga dana, putem saopštenja objavljenog na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), javnost je obaviještena da su ambasadori zemalja članica PIC SB, s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Upravni odbor raduje se suradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvoga kolovoza 2021. preuzme dužnost visokoga predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu.

Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 i pridonijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada obavijestiti generalnog tajnika Ujedinjenih naroda o odluci Upravnog odbora PIC-a”, navodi se u saopštenju.

U periodu koji je uslijedio, na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN-a, u nekoliko navrata tema je bila imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, ali, suprotno Šulićevoj tvrdnji, ovo tijelo UN-a nikada nije usvojilo bilo kakvu odluku ili stav da Christian Schmidt “nije legalno i legitimno izabran za visokog predstavnika”.

Vijeće sigurnosti UN-a je, kao i krajem svake godine od kada je 2004. godine donesena odluka o pokretanju vojne misije Althea u BiH, i 3.11.2021. godine odlučivalo o njenom produžetku, te je tom prilikom jednoglasno usvojilo Rezoluciju 2604 (2021), kojom se misiji Althea produžava mandat u BiH na još godinu dana.

Bonskim ovlaštenjima visokom predstavniku omogućeno da nameće zakone

Na kraju, podsjećamo i da je Istinomjer ranije, u okviru niza ocjena i analiza, potvrdio da je bonskim ovlaštenjima visokom predstavniku omogućeno da nameće zakone, te se osvrtao i na primjer imenovanja Christiana Schwarza Schillinga za visokog predstavnika, za čije imenovanje također nije tražena saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, a koje nakon toga nisu osporavali kako Rusija i Kina, tako ni domaći zvaničnici u BiH.

S obzirom na činjenicu da Vijeće sigurnosti UN nikada nije zauzelo stav ni donijelo odluku da Christian Schmidt “nije legalno i legitimno izabran za visokog predstavnika”, Istinomjer tvrdnju Denisa Šulića u vezi s tim ocjenjuje neistinitom.

Cijelu analizu pročitajte na portalu Istinomjer.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.