Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razotkriven nakon što je iznio sramnu i neistinitu tvrdnju: Republika Hrvatska nije garant mirovnih sporazuma

Komentirajući obraćanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Vijeću sigurnosti UN-a, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara iznio je neistinitu tvrdnju o Dejtonskom, ali i Vašingtonskom mirovnom sporazumu – piše Istinomjer.

Čavara je, u kontekstu Džaferovićevog stava da se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, ustvrdio da je Republika Hrvatska garant Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma te da, u vezi s tim, predsjednik ove države ima pravo komentirati ukoliko se taj sporazum ne provodi.

“Bosna i Hercegovina je u takvoj poziciji da joj treba pomoć. Bosna i Hercegovina funkcionira na temelju dva mirovna sporazuma. Vašingtonski i Dejtonski mirovni sporazum.

Neko je potpisao i Vašingtonski i Dejtonski mirovni sporazum i bio garant provođenja tog sporazuma.

Jedna od tih potpisnica je i Republika Hrvatska.

Predsjednik Republike Hrvatske, kao predstavnik države koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum, ima pravo komentirati ukoliko se taj sporazum ne provodi.

Neko smatra da može na prevaru tumačiti sporazum onako kako njemu odgovara samo i to predstavljati javnosti kao da je to ispravan način”, rekao je Čavara.

Podsjećamo, Istinomjer je u više navrata neistinitim ocjenjivao tvrdnje političkih aktera o tome da postoje “garanti” Dejtonskog mirovnog sporazuma, a među ocijenjenima našli su se, između ostalih, Nenad Stevandić, Darko Banjac i Željka Cvijanović.

Riječ “garant” ne spominje se ni na jednom mjestu

U prvoj alineji Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi se da su Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija “strane” u sporazumu. I u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma (Sporazum o civilnoj provedbi) navodi se da su, uz Federaciju BiH i Republiku Srpsku, spomenute zemlje “strane”.

Također, na više mjesta u Dejtonskom mirovnom sporazumu današnja Republika Srbija i Republika Hrvatska se na više mjesta spominju i kao “sudionice”. Na kraju treba dodati i da se u Dejtonskom sporazumu današnja Republika Srbija i Republika Hrvatska spominju na više mjesta i kao “sudionice”, kao, naprimjer, u Aneksu 3 – Sporazum o izborima:

U Dejtonskom mirovnom sporazumu Srbija i Hrvatska spominju se kao “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, ali ne i “garanti” ovog sporazuma. Potrebno je istaći i da se riječ “garant” ne spominje ni na jednom mjestu u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

S obzirom na činjenicu da se u spomenutim mirovnim sporazumima ni na jednom mjestu ne navodi da je Republika Hrvatska “garant” za provođenje sporazuma, Istinomjer tvrdnju Marinka Čavare ocjenjuje neistinitom.

Cijelu analizu čitajte na portalu Istinomjera.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.