Prvi korak: Marinko Čavara predložio imena za sudije Ustavnog suda FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je danas odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH: Ajša Softić, Mirko Miličević, Branimir Orašanin i Dubravko Čampara.

Procedura imenovanja biće završena nakon što je potvrde dopredsjednici FBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čavara je poručio kako očekuje podršku Doma naroda u imenovanju ovih sudija.

Istakao je kako su nedopustivi napada na institucije Predsjednika FBiH koji su se, kako kaže, dešavali u posljednjem periodu, a koji su dolazili i od potpredsjednika.

Kazao je kako je pozvao na razgovore kandidate iz dopisa iz 2019. godine od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i 2021. predsjednika Halila Lagumdžije. Na listama je bilo ukupno 32 kandidata, ali 25 različitih osoba jer su se neke prijavljivale dva puta.

“Žalosti me da je nakon poziva u moj ured nastala hajka koju ne mogu da razumijem. Dopredsjednici su naveli da je to neustavno ne navodeći koji dio. Nedopustivo je i neprihvatljivo napadati instituciju Predsjednika FBiH i rušiti institucije ove države.

Presretan sam da sam upoznao 19 osoba s kojima sam direktno razgovarao. Volio bih da ih mogu sve imenovati jer su to divne osobe”, rekao je Čavara – prenosi N1.

Ponovo je iznio hronologiju problema imenovanja sudija te govorio o postojanju političkog utjecaja na ovu instituciju što je, rekao je nedopustivo.

Govorio je i o optužbama da blokira imenovanje sudija, ali i druge procese.

“Stalno se pokušava nametnuti da predsjednika FBiH nešto blokira, Ja da sam htio blokirati, iskoristio bih ustavnu obavezu da raspustim Parlament FBiH u januaru, nisam o uradio jer nisam htio zaustaviti procese u FBiH”, rekao je Čavara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.