Žestoka reakcija je pristigla: “Marinko Čavara mora biti smijenjen – odlukom Christiana Schmidta ili institucija FBiH!”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se saopštenjem za javnost.

U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

“Od prvog očitovanja o pismu Christiana Schmidta vezanog za blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, bilo je očito da Marinko Čavara, još uvijek predsjednik FBiH, “za nos vuče” visokog predstavnika u BiH.

Čavara je prvo dao do znanja da neće ništa poduzeti ironično poručujući Schmidtu da “oni koji dolaze izvana puno puta ne razumiju šta se dešava u FBiH“, da bi dan kasnije najavio da će imenovati četiri sudije.

Onda je samoinicijativno pozvao kandidate na razgovor kršeći opet i Ustav i sve ostale procedure, a upravo je zbog kršenja Ustava i odbijanja da, još od 2019. godine, nominira sudije s lista kandidata VSTV-a, u ovoj godini stavljen na američku crnu listu?!

No, tu se stvar ne završava, od četiri kandidata, tri su već najavila da neće učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama niti će se odazvati na intervju s Čavarom. Ako je i od Čavare, previše je.

Loptica je sada jasno na visokom predstavniku i onda doslovno ima samo jednu opciju, a to je da sankcionira aktuelnog predsjednika FBiH zbog eklatantnog i upornog kršenja Ustava FBiH. U suprotnom, Schmidtove namjere, ukoliko i ovu farsu proguta, tek će postati bjelodane i jasne.

S druge strane zvanične institucije FBiH imaju mehanizme za Čavarinu smjenu. Naime, procedura za smjenu predsjednika FBiH je sasvim jasna.

Čavara je odavno prekršio zakletvu, a prema Ustavu FBiH „Predsjednik ili jedan od potpredsjednika Federacije, ukoliko je prekršio zakletvu ili je iz drugih razloga nedostojan vršenja te funkcije,

može biti smijenjen odlukom Ustavnog suda koji postupa prema zahtjevu dvotrećinske većine glasova svakog doma Parlamenta Federacije“, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.