Išerić odbrusio predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari: “Kao kandidat za sudiju neću doći na razgovor, to što radite je nezakonito”

Enver Išerić, kandidat za studiju Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine obavijestio je predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru da se neće odazvati na intervju s njim, jer ne želi učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama.

– Kao kandidat za sudiju Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine obavješten sam iz vašeg ureda, a putem telefona, da namjeravate obaviti intervjue sa kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda.

Bilo bi korektno i ispravno gospodine predsjedniče, ako ste već namjeravali obaviti te intervjue, da kandidatima uputite pozive u pisanoj formi i navedete pravni osnov koji vam omogućava ili po kojem ste obavezni obaviti intervju sa kandidatima, a prije donošenja odluke o imenovanju.

Takvog pravnog osnova gospodine predsjedniče nema niti u jednom pravnom aktu i ne možete sami sebi propisivati obaveze, ovlaštenja i odgovornosti.

Izvolite gospodine predsjedniče imenujte sudije Ustavnog suda sa liste koja vam je dostavljena od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

i na osnovu mišljenja Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a što je propisano zakonom – poručio je Išerić.

Dalje, Išerić navodi “umjesto uvođenja novih procedura u postupak izbora sudija Ustavnog suda bilo bi bolje da ste se pobrinuli da svoje ustavne obaveze izvršavate blagovremeno i u skladu sa ustavom i zakonima ove države”.

– Znam da je neobično da se kandidat za određenu poziciju na ovakav način obraća organu koji vrši imenovanje, ali gospodine predsjedniče, vi ste odavno izgubili kredibilitet da imenujete osobe na ovakvu odgovornu poziciju.

Ako imamo u vidu činjenicu da je na čelu komisije Visokog sudskog i tužilačko vijeća bio tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, onda je sva farsa ovih konkursnih procedure upotpunjena.

Zbog toga želim da vas obavijestim da, kao kandidat za sudiju Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama, te se zbog toga neću odazvati na intervju, odnosno razgovor sa vama – istakao je Išerić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.