Kako je Bisera Turković evropskim medijima pokušala “podvaliti”: Ministrice ne sramotite se, BiH nije ispunila polovinu prioriteta iz Mišljenja EK-a!

Analitički portal Istinomjer “uhvatio” je Turković u obmani…

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u intervjuu za Euronews, objavljenom 28. maja 2021. godine, komentarisala je proces evropskih integracija naše zemlje, posebno se osvrnuvši na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK) o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, Turković je izjavila da je BiH već ispunila čak polovinu uslova pobrojanih u dokumentu EK-a:

“Uprkos svim tim činjenicama, djelomično smo ispunili postavljene preduslove, poznate kao 14 ključnih prioriteta za EU budućnost BiH. Polovina tih preduslova je ispunjena, četiri su djelomično ispunjena, a ostali su u proceduri. Dakle, uzimajući u obzir sve elemente koje sam spomenula, mislim da radimo prilično dobar posao i smatram da će svi preduslovi biti ispunjeni vrlo brzo…”, Bisera Turković, 28. 5. 2021.

Podsjećamo, Mišljenje navodi da će BiH “morati temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje ključnih prioriteta”, a prioriteti su podijeljeni u tri grupe, i to “Demokratija/Funkcionisanje”, “Vladavina prava” i “Osnovna prava”.

Istinomjer je u više navrata ocjenjivao tvrdnje i obećanja političkih aktera kada je riječ o realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a više o tome možete čitati u analizama “Većina od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a nije realizirana”,

“Koji su prioriteti iz Mišljenja EK prioritetniji od drugih”, “Dodik promijenio stav o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a”, “Pokrenute aktivnosti u cilju odgovora na 14 prioriteta iz Mišljenja EK”, “BiH je ispunila samo jedan, a ne 11 prioriteta iz Mišljenja EK-a”. Istinomjer također prati i obećanje lidera HDZ-a Dragana Čovića da će do kraja juna ove godine biti ispunjeno svih 14, a povodom druge godišnjice objave navedenog dokumenta objavili smo i analizu “Dvije godine od Mišljenja EK – godine koje su pojela ‘mišljenja o Mišljenju’”.

Također, Transparency International BiH (TIBiH) je 28. maja organizovao konferenciju “Dvije godine poslije: Mišljenje Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, te je objavljena i detaljna analiza koja nudi presjek napretka BiH u ispunjavanju ključnih prioriteta.

Prvi prioritet, “Osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCEa/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru”, ispunjen je u jednoj trećini jer su, prema odluci CIK-a BiH, lokalni izbori u Mostaru održani 20. decembra 2020. godine.

Kako je navedeno u analizi TI-a BiH, a i u nekoliko Istinomjerovih ocjena, jedini prioritet koji je u potpunosti ispunjen jeste onaj pod rednim brojem tri: “Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”. Ovaj odbor je formiran 7. jula prošle godine, a ubrzo zatim je usvojen i njegov poslovnik o radu.

Prioriteti iz rubrike “Vladavina prava” su pod posebnim fokusom predstavnika međunarodne zajednice, te su iz delegacije EU u BiH naveli da je neophodno što prije raditi na usvajanju tri zakonske regulative:

BiH mora uložiti više napora da ubrza evropski put i to u nekoliko konkretnih pitanja. Potrebno je usvojiti Zakon o sukobu interesa, amandmane na zakon o VSTV-u kao i poboljšanje Zakona o javnim nabavkama.

Krassimir Nikolov, šef Sekcije za evropske integracije, politička i ekonomska pitanja, Delegacija EU u BiH, 28. 5. 2021.

Ipak, nijedan prioritet iz ove kategorije još uvijek nije ni djelimično ispunjen, iako je radna grupa u septembru 2020. godine pripremila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, a Nacrt zakona o sukobu interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama se nalaze u parlamentarnoj proceduri od 2017, odnosno 2021. godine.

Blago bolja situacija prisutna je kod prioriteta u sekciji “Osnovna prava”, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH u oktobru 2019. ukinuo odredbu Ustava Republike Srpske o postojanju smrtne kazne, čime je polovično ispunjen prioritet pod rednim brojem deset, a djelimično je ispunjen jedanaesti prioritet, nakon što je tokom 2020. godine Brčko distrikt usvojio novi zakon o slobodi okupljanja, koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima.

Finalno, korak ka realizaciji posljednjeg prioriteta, koji se tiče reforme javne uprave, napravljen je tokom prošle godine, s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine, ali, kako navode iz TI-a BiH, “nije postignut veći napredak u osiguranju profesionalizacije i depolitizacije državne službe”.

Analizom napretka BiH u pogledu ispunjavanja ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a evidentno je da je Bisera Turković još jedna u nizu javnih funkcionera/ki koji su iznijeli netačne tvrdnje na ovu temu, te stoga Istinomjer njenu izjavu da je “polovina preduslova ispunjena” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.