Duraković: “Trajno rješenje je da međunarodna zajednica onemogući susjedne zemlje da se miješaju u unutrašnje stvari BiH”

Politike susjednih zemalja koje su izvršile agresiju (Srbija i Hrvatska) ostale su i danas dosljedne nasrtajima na suverenitet BiH i teritorijalnim pretenzijama prema BiH, pri čemu međunarodna zajednica ne preduzima nikakve mjere da bi osujetila te pretenzije, potkopavanje integriteta i suvereniteta zemlje

BiH je u dubokoj krizi, rekao bih – u ozbiljnoj opasnosti. Treba utvrditi “dijagnozu” da bi se odredila “terapija”, ističe za Oslobođenje akademik prof. dr. Esad Duraković.

Dijagnoza je, prema njegovim riječima, sljedeća:

– BiH je nakaradno konstruirana u Daytonu. Tu je napravljen mirovni sporazum s ciljem da se zaustavi rat, a ne da se napravi funkcionalna država. Apsolutizirani su kriteriji nacionalnog na račun građanskog.

Sporazumom je legalizirana agresija. Dakle, danas imamo zamrznuto stanje rata s obećanjem da će se taj sporazum dograđivati, a već 30 godina se ne dograđuje i zato se ova zemlja zlopati.

Politike susjednih zemalja koje su izvršile agresiju (Srbija i Hrvatska) ostale su i danas dosljedne nasrtajima na suverenitet BiH i teritorijalnim pretenzijama prema BiH, pri čemu međunarodna zajednica ne preduzima nikakve mjere da bi osujetila te pretenzije, potkopavanje integriteta i suvereniteta zemlje.

Te dvije susjedne zemlje samo verbaliziraju priznavanje BiH, jer unutar nje imaju svoje “izvođače radova”, rušitelje BiH.

Imajući u vidu ove činjenice, “terapija” se, ističe akademik Duraković, nameće sama od sebe.

– “Izvođače radova” u BiH treba sankcionirati, nesumnjivo, ali vidjeli smo da poslije takvih destruktivaca u pravilu dolaze još gori, opasniji po BiH.

Zato je ispravno, trajno rješenje samo u tome da međunarodna zajednica prijetnjom efektnim sankcijama onemogući susjedne zemlje da se miješaju u unutrašnje stvari BiH preko svojih “političkih ekspozitura” u njoj.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.