Eskalacija napetosti: Šef Wagnera Jevgenij Prigožin se okreće protiv Vladimira Putina i preuzima vojne objekte

Ruski predsjednik Vladimir Putin suočav se s najvećom prijetnjom svom autoritetu u posljednje dvije decenije nakon što je Jevgenij Prigožin, vođa Wagnerove paravojne grupe i bivši Putinov saveznik, pokrenuo očiglednu pobunu.

Eskalacija napetosti

Wagner je preuzeo kontrolu nad nekoliko vojnih objekata i zaprijetio da će njihove trupe marširati prema Moskvi, ako se ministar odbrane Sergej Šojgu i najviši ruski general Valerij Gerasimov ne sastanu s Prigožinom.

Ruski predsjednik tmurnog izgleda obratio se naciji, nazvavši Wagnerove postupke “ubodom u leđa zemlji i narodu”.

“Svi oni koji su namjerno izabrali put izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, koji su izabrali put ucjene i terorističkih metoda, suočiće se sa neizbježnom kaznom i odgovarat će i pred zakonom i pred našim narodom“, rekao je Putin – javlja CNN.

Putin je događaje u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu – gdje Wagner tvrdi da je preuzeo kontrolu nad ključnim vojnim objektom – opisao kao pobunu.

Odgovarajući na Putinov govor, Prigožin je na Telegramu rekao da je predsjednik “duboko pogriješio”.

“Mi smo patriote svoje domovine, borili smo se i borimo se”, rekao je on u audio poruci.

“I niko se neće predati na zahtjev Putina ili bilo koga drugog.”

Prigožin je ranije u subotu objavio da su njegove snage preuzele kontrolu nad nekoliko ruskih vojnih objekata i upozorio da će njegove snage krenuti prema glavnom gradu Rusije ako ga ministar odbrane Šojgu i general Gerasimov ne sretnu.

Kako javljaju mediji, ključni objekti u Moskvi su pod pojačanim osiguranjem, a sigurnosne mjere u glavnom gradu su pooštrene.

Podsjećamo, u ranim jutarnjim satima plaćenici grupe Wagner pokrenuli su pobunu protiv ruskih snaga, zauzevši grad Rostov na Donu, najavljujući marš na Moskvu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.