Generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid izravna: “Vlasti BiH moraju pokrenuti dijalog i riješiti nesuglasice”

Generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid doputovat će u ponedjeljak, 22. novembra, u posjetu Bosni i Hercegovini kada će se susresti s brojnim bh. dužnosnicima, u veoma složenom trenutku za BiH obilježenom retorikom podjela i političkim tenzijama.

U intervjuu za Fenu Schmid kaže da se raduje posjeti Bosni i Hercegovini, koja je stvarni kulturni mozaik, izuzetno živopisan, i koja je ostvarila hvale vrijedan i teško stečeni napredak, koji se ne može uzimati zdravo za gotovo.

– Znam da dolazim u posjetu u veoma složenom periodu, koji je, nažalost, obilježen pojačanom retorikom podjela i političkim tenzijama. Stoga će moja glavna poruka biti: vlasti moraju pokrenuti dijalog kako bi se riješile nesuglasice koje se tiču upravljanja – naglasila je.

OSCE je svesrdno opredjeljen davanju podrške sigurnoj, jedinstvenoj i progresivnoj Bosni i Hercegovini. Aktivni su u BiH već 25 godina, gdje Misija OSCE-a ima ključnu ulogu, radeći s partnerima na svim nivoima vlasti širom države.

– Ovo je poruka koju ću prenijeti na svojim sastancima s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova te članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također ću razgovarati s predstavnicima civilnog društva i međunarodnim partnerima – dodala je.

Kaže da postoji cijeli niz praktičnih pitanja o kojima želi razgovarati tokom posjete, kao na primjer, o konkretnim koracima za provedbu već odavno potrebnih reformi – i ovdje OSCE radi na promoviranju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, boreći se protiv korupcije i jačajući povjerenje i pomirenje.

Namjera joj je ohrabriti i nastavak rada na izbornoj reformi, temeljem preporuka Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a razgovarat će se i o kvaliteti obrazovanja, gdje je važno eliminirati diskriminaciju i segregaciju.

Druga tema je kontrola naoružanja. Misija OSCE-a i ministar sigurnosti dogovorili su novi projekat za rješavanje rizika vezanih za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu malokalibarskim i lakim oružjem i njegovom municijom.

Upoznata je s činjenicom da se građani Bosne i Hercegovine trenutno suočavaju s velikim izazovima, bilo da je u pitanju ekonomija, zapošljavanje, migracije, obrazovanje, korupcija ili zdravstvo i to su stvarni, svakodnevni problemi, zajednički svim građanima, koji zahtijevaju hitnu pažnju.

– Građani računaju na svoje lidere, da međusobno razgovaraju, slušaju, da ostave razlike po strani i da teže konsenzusu za dobrobit svih. No, političko okruženje u BiH danas riskira da ugrozi postignuti napredak.

Jasno je da to doprinosi sve većem broju ljudi koji napuštaju zemlju, a taj obrazac može imati negativne socio-ekonomske efekte, kao što su manje vještina, manje inovacija i smanjeni ekonomski rast – podvukla je Schmid.

Napominje da je OSCE spreman pomoći liderima da se fokusiraju na izgradnju i jačanje pomirenja i uključivanje u reforme koje će ojačati BiH kao stabilnu i prosperitetnu zemlju te je izrazila nadu da će ove mogućnosti biti iskorištene.

– Postoji mnogo pozitivnih primjera liderstva, posebno na općinskom nivou i širom civilnog društva, koji zaslužuju da budu prepoznati i da budu replicirani širom zemlje – naglasila je.

Govoreći o potrebi regionalne saradnje, podsjetila je da je tokom protekle dvije decenije, u jugoistočnoj Evropi ostvaren značajan napredak u daljnjoj konsolidaciji mira, sigurnosti i stabilnosti, kao i u jačanju demokratskih institucija i vladavine prava.

OSCE je ponosan što je odigrao svoju ulogu u tome, te što se ovaj region, koji se nekada smatrao korisnikom, sada razvija u onoga koji doprinosi regionalnoj sigurnosti, prenoseći iskustva i najbolju praksu kroz OSCE.

– No, uvijek ima još korisnog, zajedničkog posla da se uradi. U sve složenijem i globaliziranom svijetu, uvijek postoje mogućnosti za očuvanje i unapređenje regionalne saradnje.

Smatram neophodnim, ne samo za sigurnost i stabilnost, ili za konkurentnost i razvoj već i za podsticanje međuljudskih kontakata, izgradnju povjerenja među i unutar društava i unapređenje pomirenja – dodala je Schmid.

Izrazila je zadovoljstvo jer vlade u regionu to prepoznaju i ostaju posvećene očuvanju i jačanju regionalne saradnje, a sada više nego ikad, politički lideri u regionu pozvani su da predstave pozitivnu viziju saradnje koja može omogućiti napredak i prevazići podjele iz prošlosti.

– Jedan poseban način na koji OSCE može pomoći da se ovo unaprijedi je razmjena iskustava mladih na regionalnom nivou.

Sastat ću se s mladima i predstavnicima civilnog društva dok sam u BiH i radujem se što ću čuti više o njihovom radu na ključnim pitanjima kao što je rodna ravnopravnost, kao i o njihovim vizijama za budućnost – zaključila je u intervjuu za Fenu generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.